Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Barnier povedie rokovania medzi EÚ a Britániou aj po brexite

Na snímke hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová Barniera podľa jeho slov požiadala, aby v pozícii zostal na obdobie jedného roka po tom, ako bude ratifikovaná dohoda o brexite.

Brusel 17. októbra (TASR) - Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vo štvrtok povedal, že ho budúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová požiadala, aby viedol rokovania medzi EÚ a Londýnom o ich vzájomných vzťahoch po brexite. Informovala o tom agentúra AFP.

Von der Leyenová Barniera podľa jeho slov požiadala, aby v pozícii zostal na obdobie jedného roka po tom, ako bude ratifikovaná dohoda o brexite.

Vedúci predstavitelia 27 členských štátov EÚ vo štvrtok popoludní na zasadnutí Európskej rady jednomyseľne schválili revidovanú dohodu o brexite. Tú teraz musí ratifikovať Európsky parlament a poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu.

Britský premiér Boris Johnson sa zaviazal, že 31. októbra Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ, ako aj z Európskej spoločnosti pre atómovú energiu (Euratom).

Na splnenie svojich sľubov však potrebuje ústretovosť britského parlamentu, ktorý bude kvôli tejto dohode mimoriadne zasadať v sobotu 19. októbra. Pôvodnú "rozvodovú dohodu", ktorú podpísala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová v novembri 2018, britskí zákonodarcovia trikrát zamietli.

(osobitný spravodajca TASR Erik Rédli)