Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko drží štátny smútok za obete nehody školského autobusu

O 11.00 h sa život v Belgicku na chvíľu zastaví, štátne vlajky budú zvesené na pol žrde.

Brusel 16. marca (TASR) – Belgicko dnes drží oficiálny štátny smútok za 28 obetí utorkovej tragickej havárie belgického autobusu vo Švajčiarsku. Dnes do krajiny prepravia telesné pozostatky obetí.

O 11.00 h sa život v Belgicku na chvíľu zastaví, štátne vlajky budú zvesené na pol žrde. Úrady, školy, organizácie i jednotlivci si minútou ticha pripomenú predčasnú smrť tých, ktorí sa vracali domov zo školského lyžiarskeho zájazdu. Z 28 obetí je 22 detí vo veku okolo 12 rokov - 16 belgických a šesť holandských školákov. Deti navštevovali základné školy v mestách Lommel a Heverlee.

Premiér Di Rupo už v stredu hovoril o vyhlásení štátneho smútku. Médiá pohotovo uviedli, že sa bude konať vo štvrtok. Belgická vláda napokon vo štvrtok večer oznámila, že oficiálnym dňom štátneho smútku bude dnešok. Novinári vyrátali, že sa tak stalo iba štvrtýkrát od druhej svetovej vojny.

Galéria: Prevoz mŕtvych z autobusu smrti




V mestách Lommel a Heverlee sa okolie škôl, ktoré prišli o svojich žiakov a učiteľov, zmenilo na pietne miesto, kam obyvatelia prinášajú kvety, obrázky, či balóny a zapaľujú sviečky.

Príčina havárie v švajčiarskom tuneli ostáva stále nejasná. Švajčiarska polícia označila správu belgických novín Het Laatste Nieuws, že k tragédii došlo údajne v čase, keď šofér vymieňal DVD, za "čistú špekuláciu".

Niektorých zranených školákov, ktorých zdravotný stav im to umožňoval, už previezli domov.