Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko si na štátny sviatok pripomenie aj päť rokov vlády kráľa

Belgický kráľ Filip a kráľovná Matilda. Foto: TASR/AP

Tohtoročný slávnostný koncert venovaný sviatku Belgicka sa uskutoční v rámci piateho výročia začiatku vládnutia kráľa Filipa.

Brusel 21. júla (TASR) - Slávnostným koncertom v podaní Národného orchestra Belgicka sa začnú v piatok v Paláci krásnych umení v Bruseli za prítomnosti kráľa Filipa, kráľovnej Mathildy, princa Lorenza a princeznej Astridy oslavy štátneho sviatku - Dňa Belgicka. Pripadá na 21. júla a v tomto roku je program v Belgickom kráľovstve pripravený na dva dni - piatok i sobotu, informujú belgické zdroje.

Ako uviedol portál monarchie.be, tohtoročný slávnostný koncert venovaný sviatku Belgicka sa uskutoční v rámci piateho výročia začiatku vládnutia kráľa Filipa.

Spomienka na koniec prvej svetovej vojny (1914-1918) a päť rokov vládnutia kráľa Filipa sú tohtoročnými dominantnými témami osláv Dňa Belgicka. Celý program osláv je zostavený tak, aby vytvoril pozitívny obraz o Belgicku.

Národný bál v bruselskej štvrti Marolles, ktorý má 15 rokov, je pripravený už na piatok, v ten istý deň sa začne aj hudobný program. Na bále, ktorého iniciátorom je bývalý starosta mesta Brusel Freddy Thielemans, sa každoročne zúčastňuje približne 15.000 ľudí.

Tradičná vojenská prehliadka je naplánovaná na sobotňajšie predpoludnie. Ďalší sobotňajší program zahŕňa aj podujatia v rámci "policajnej dedinky", rezort obrany pripravil ukážky a ďalšie svoje aktivity, nebude chýbať ani "európska dedinka".

Štátny sviatok Deň Belgicka, známy aj ako Sviatok Belgicka, pripadá na 21. júla a viaže sa k dátumu 21. júla 1831, keď v Bruseli zložil ústavný sľub kráľ Leopold, zakladateľ sasko-kobursko-gothajskej dynastie.

Belgicko v septembri 1830 vyhlásilo nezávislosť od Holandského kráľovstva. Belgickou revolúciou sa skončila existencia Kráľovstva holandského, ktoré v jednom štáte tvorili Belgicko a Holandsko. V Bruseli vznikla 26. septembra dočasná vláda, zvolení boli členovia Národného kongresu. Vypracovali ústavu, v ktorej sa konštatovalo, že Belgicko je dedičná a parlamentná monarchia s ministerskou zodpovednosťou. Za kráľa zvolili Leopolda, zakladateľa sasko-kobursko-gothajskej dynastie. Po tom, ako 21. júla 1831 zložil v Bruseli ústavný sľub, nastúpil na trón pod menom Leopold I. Ten deň sa zo zákona prijatého 27. mája 1890 stal belgickým štátnym sviatkom.