Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgicko v stredu pre štrajk zatvorí časť vzdušného priestoru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štrajk má v Belgicku zasiahnuť sektor verejnej dopravy, administratívy, zdravotníctva, poštových služieb, školstva a zberu odpadu.

Brusel 12. februára (TASR) - V dôsledku generálneho štrajku bude v stredu do výšky 8000 metrov uzavretý vzdušný priestor nad celým územím Belgicka. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Vzhľadom na skutočnosť, že k štrajku sa pridajú aj letoví dispečeri, bola spoločnosť Skeyes (bývalý Belgocontrol), ktorá má na starosti riadenie letovej prevádzky nad Belgickom, "nútená zakázať" prevádzku nad Belgickom od utorka 22.00 h do stredy 22.00 h, uvádza sa vo vyhlásení Skeyes.

"Napriek všetkým snahám manažmentu spoločnosť nemá dostatočné informácie o personálnej situácii počas generálneho štrajku," uviedli podľa denníka L'Echo predstavitelia Skeyes.

V Belgicku totiž zamestnanci nemusia dopredu oznamovať, či budú počas odborárskych akcií pracovať alebo nie. Spoločnosť Skeyes preto nemôže riskovať, že sa ocitne v situácii bez dostatočného počtu letových dispečerov.

Štrajk má v Belgicku zasiahnuť sektor verejnej dopravy, administratívy, zdravotníctva, poštových služieb, školstva a zberu odpadu. Negatívne zrejme ovplyvní aj fungovanie polície a hasičského zboru a prevádzku súkromných podnikov a nákupných centier.

Postihne aj dve najväčšie letiská v Bruseli a v Charleroi. Bruselské letisko v pondelok avizovalo, že jednodňové prerušenie prevádzky spôsobí ekonomické škody vo výške 10 až 13 miliónov eur.