Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Benátčania protestujú proti veľkým výletným lodiam

Veľké lode v Benátkach. Foto: TABLET.TV

Každoročne navštívi mesto na mori vyše 30 miliónov turistov a množstvo z nich pricestuje výletnými loďami.

Benátky 12. júna (TABLET.TV) – Obyvatelia talianskych Benátok sa zišli na demonštrácii v centre starobylého mesta, aby protestovali proti negatívnemu vplyvu obrovských výletných lodí a miliónom návštevníkov. Každoročne navštívi mesto na mori vyše 30 miliónov turistov a množstvo z nich pricestuje výletnými loďami, ktoré prichádzajú do mesta cez Canale della Giudecca až k námestiu San Marco. To znepokojuje mnohých miestnych obyvateľov.

Podľa NABU, čo je nemecká nezávislá environmentálna organizácia, naftový motor výletnej lode strednej veľkosti spotrebuje až 150 ton paliva denne, čo spôsobí rovnaké množstvo znečistenia prírody ako milión automobilov.



Okrem toho zvýšená premávka veľkých lodí narúša aj základy starých historických budov Benátok, ktoré sú postavené na drevených koloch.

Vyľudňovanie mesta a hromadná turistika sú dlhodobou príčinou nespokojnosti Benátčanov. Zmeny už postihli aj služby pre návštevníkov na brehoch kanálov v Benátkach. Miestne pizzerie ustúpili prevádzkam rýchleho občerstvenia, lacné trhoviská sa zmenili na butiky luxusných značiek.