Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Benediktovo konto na Twitteri zrušia 28. februára

Ilustračné foto Foto: twitter.com

Benediktove mikroblogy sú vo viacerých jazykových mutáciách.

Vatikán 22. februára (TASR) - Konto mikroblogov pápeža Benedikta XVI. na Twitteri bude zrušené 28. februára o 20.00 h, keď nadobudne platnosť jeho rozhodnutie o odstúpení z pápežského stolca. Píše o tom na svojej internetovej stránke francúzsky denník Le Figaro s odvolaním sa na zdroje vo Vatikáne.

Odborníci sa pritom domnievali, že počas obdobia tzv. "sede vacante", medzi Benediktovým odstúpením a zvolením jeho nástupcu, bude jeho konto @Pontifex fungovať v obvyklom režime.

Na samotnom pápežovom mikroblogu o zrušení konta zatiaľ nie je zmienka.

Historicky prvý tweet napísal pápež Benedikt XVI. už v júni 2011, keď v ňom oznámil spustenie nového vatikánskeho portálu news.va. Svoj prvý osobný tweet napísal vlani 12. decembra, keď napísal: "Drahí priatelia! Som rád, že som s vami v kontakte prostredníctvom Twitteru. Ďakujem za vaše mnohé odpovede. Z celého srdca vás žehnám".

Momentálne jeho mikroblogy sledujú viac ako tri milióny ľudí.

Benediktove mikroblogy sú vo viacerých jazykových mutáciách; najnovšou je od januára latinčina, v ktorej si pápežove mikroblogy číta asi 22.000 ľudí. Najviac followerov má jeho anglická verzia - 1,5 milióna, španielska 700.000 a talianska 330.000, pápežove príspevky sú aj v nemčine, vo francúzštine, v portugalčine, poľštine a arabčine.

Benedikt XVI. svoje rozhodnutie odstúpiť z úradu oznámil 11. februára. Zdôvodnil ho tým, že s pribúdajúcimi rokmi mu ubúdajú fyzické i psychické sily potrebné na vedenie cirkvi v náročných časoch.

Režim "sede vacante" (sedisvakancia) sa začne 28. februára o 20.00 h a bude trvať až do zvolenia nového pápeža. Konkláve, ktoré vyberie Benediktovho nástupcu, sa uskutoční v marci.