Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež na Twitteri: Modlite sa za mňa a za cirkev

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Benedikt XVI. sa objaví na verejnosti ako pápež už len raz. S veriacimi sa dnes rozlúčil na svätopeterskom námestí aj cez sociálne siete.

Vatikán 24. februára (TASR) - Odchádzajúci pápež Benedikt XVI. dnes napoludnie posledný raz predniesol tradičnú modlitbu Anjel Pána na Námestí svätého Petra vo Vatikáne.

Z okna svojho apartmánu zároveň požehnal desaťtisíce zhromaždených veriacich. Ubezpečil ich, že svojím odchodom napĺňa Božiu vôľu a v žiadnom prípade neopúšťa katolícku cirkev, ktorej chce aj naďalej slúžiť modlitbami.

"Pán ma žiada ..., aby som sa ešte viac oddal modlitbe a rozjímaniu..., aby som mohol pokračovať v službe s rovnakým odovzdaním a láskou ako doteraz, ale spôsobom, ktorý je primeranejší môjmu veku a sile," povedal 85-ročný pápež, za čo ho veriaci odmenili aplauzom.

Pápež sa rozlúčil aj na Twiterri

Po dnešnej poslednej modlitbe Anjel Pána vyzval odstupujúci pápež Benedikt XVI. prostredníctvom mikroblogovacej siete Twitter veriacich, aby sa modlili za neho a za cirkev.

"V tejto osobitnej chvíli vás žiadam, aby ste sa modlili za mňa a za cirkev a pritom ste vždy dôverovali Božej prozreteľnosti," uviedol pápež podľa agentúry APA.

Po odchode pápeža Benedikta XVI. prestane byť aktívne aj jeho konto @pontifex na Twitteri. Novozvolená hlava katolíckej cirkvi bude musieť rozhodnúť, či bude pokračovať v relatívne novej tradícii pápežských posolstiev na Twitteri, ktorá trvá len od vlaňajšieho 12. decembra.

Benedikt XVI. komunikoval cez Twitter s veriacimi v deviatich jazykoch - angličtine, španielčine, taliančine, francúzštine, nemčine, portugalčine, poľštine, arabčine a nedávno pridal aj latinčinu. Mal viac než 2,6 milióna "fanúšikov".

Jozef Ratzinger ako pápež sa už ukáže iba raz


Benedikt XVI. sa objaví na verejnosti ako pápež už len raz: na pravidelnej stredajšej generálnej audiencii, ktorá taktiež prebehne na svätopeterskom námestí.

Jeho abdikácia nadobudne platnosť rozhodnutie 28. februára o 20.00 h. Vtedy začne platiť režim uprázdneného pápežského stolca "sede vacante", ktorý sa skončí až zvolením novej hlavy cirkvi na marcovom konkláve, pravdepodobne ešte pred začiatkom veľkonočných sviatkov.

Benedikt XVI. svoje rozhodnutie odstúpiť z úradu oznámil 11. februára. Zdôvodnil ho tým, že s pribúdajúcimi rokmi mu ubúdajú fyzické i psychické sily potrebné na vedenie cirkvi v náročných časoch. K tomuto kroku sa odhodlal ako prvý pápež po 600 rokoch.