Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Berlínsku literárnu cenu za rok 2024 udelili Felicitas Hoppeovej

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cenu odovzdá Hoppeovej 5. marca starosta Berlína Kai Wegner na ceremoniáli na radnici. Slávnostný prejav prednesie nemecká literárna vedkyňa Roxanne Phillipsová.

Berlín 29. januára (TASR) - Nemeckej spisovateľke Felicitas Hoppeovej udelili tohtoročnú Berlínsku literárnu cenu, oznámilo v pondelok mesto Berlín. Hoppeovú, ktorej najnovší román nesie názov "Nibelungovia: Nemecký nemý film", ocenila porota za jej spisovateľský rozsah.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

V Hoppeovej diele sa spája "jemný humor s hlbokou vážnosťou, a divoká láska k rozprávaniu príbehov s plachým záujmom o svet, ktorý to s ľuďmi často nemyslí dobre", uviedla porota.

Čaro jej príbehov spočíva v tom, že "silou svojich textov, rytmom jazyka a energiou slov nás povzbudzuje, aby sme nestrácali odvahu a sebadôveru", dodala porota vo vyhlásení.

Cena, ktorá je spojená s odmenou 20.000 eur, ako aj s desaťmesačným štipendiom vo výške 10.000 eur na ďalšie umelecké vzdelávanie a tvorbu, sa v tejto podobe udeľuje od roku 2005. Je určená na podporu súčasnej literatúry písanej v nemeckom jazyku v oblasti beletrie, drámy a poézie.

Cenu odovzdá Hoppeovej 5. marca starosta Berlína Kai Wegner na ceremoniáli na radnici. Slávnostný prejav prednesie nemecká literárna vedkyňa Roxanne Phillipsová.

Hoppeová (63) v roku 2012 získala i Cenu Georga Büchnera, najvýznamnejšie literárne ocenenie za literatúru písanú v nemeckom jazyku. V roku 2020 sa stala laureátkou prestížnej Veľkej ceny Nemeckého literárneho fondu.