Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Biden a Trump vyhrali primárky v štyroch štátoch vrátane New Yorku

Volič vyplní svoj hlasovací lístok vo volebnej miestnosti na Manhattane v štáte New York v utorok 2. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Biden a Trump si už zabezpečili dostatok delegátov na to, aby získali nominácie svojich strán do novembrových prezidentských volieb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 3. apríla (TASR) - Úradujúci demokratický prezident Joe Biden a jeho republikánsky predchodca v úrade Donald Trump v utorok poľahky zvíťazili v primárkach svojich strán v amerických štátoch Connecticut, New York, Rhode Island a Wisconsin. Voliči hlasovali za nominantov svojich strán v prevažne symbolickej voľbe, informuje TASR podľa agentúry AP.

Všetky spomenuté štáty mali na hlasovacích lístkoch viacero kandidátov. Biden, ktorý sa opätovne uchádza o zvolenie do funkcie, čelil odporu aktivistov, ktorí nabádali demokratov, aby hlasovali proti úradujúcemu prezidentovi. Vysielali tým odkaz nesúhlasu s jeho postojom k vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Gaze, píše AP.

Účasť na utorňajších primárkach v štátoch Connecticut a Rhode Island bola mimoriadne nízka.

Biden a Trump si už zabezpečili dostatok delegátov na to, aby získali nominácie svojich strán do novembrových prezidentských volieb. Vznikli tým podmienky pre prvé prezidentské "odvetné" voľby od roku 1956.