Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Biden sa Mexiku poďakoval za zatknutie pašeráka zbraní a fentanylu

Prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden považuje zatknutie El Niniho a Ovidia Guzmána Lópeza, jedného zo synov El Chapa, za dôkaz úsilia, ktoré USA a Mexiko vynakladajú na boj proti násiliu a drogovým kartelom.

Washington 24. novembra (TASR) – Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok poďakoval mexickým úradom za zatknutie muža obvineného z pašovania zbraní a syntetickej drogy fentanyl, ktorá v USA spôsobila vlnu úmrtí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Néstor Isidro Pérez Salas, prezývaný aj El Nini, bol zatknutý mexickými úradmi v stredu večer v štáte Sinaloa na severozápade Mexika, pričom iba týždeň po tom, ako sa Biden s mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom na schôdzke v San Franciscu dohodli na spoločnom boji proti drogám, najmä proti opioidu fentanyl.

El Nini bol jedným z najhľadanejších mexických a amerických zločincov. Okrem násilnej trestnej činnosti a pašovania fentanylu do USA je navyše v USA podozrievaný z väzieb na synov narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána, ktorý si v USA odpykáva doživotný trest.

Biden považuje zatknutie El Niniho a Ovidia Guzmána Lópeza, jedného zo synov El Chapa, za dôkaz úsilia, ktoré USA a Mexiko vynakladajú na boj proti násiliu a drogovým kartelom.

Od marca 2022 do marca tohto roku zomrelo v USA na predávkovanie rekordných 110.000 ľudí, uvádza americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Fentanyl spôsobil približne dve tretiny týchto úmrtí.

Americká vláda tvrdí, že fentanyl sa často vyrába zo surovín pochádzajúcich z Číny. Do USA túto syntetickú drogu pašuje najmä sinalojský kartel.