Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Biden verí, že dohoda o prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy je blízko

V pondelok 20. novembra 2023 sú v pásme Gazy videné z južného Izraela zničené budovy. Foto: TASR/AP

Katar a Egypt sa usilujú sprostredkovať dohodu medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorá zahŕňa aj prepustenie 50 rukojemníkov zajatých radikálmi po útoku na Izrael.

Washington 20. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok vyjadril presvedčenie, že dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy je blízko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Som o tom presvedčený," povedal Biden. Katar a Egypt sa usilujú sprostredkovať dohodu medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorá zahŕňa aj prepustenie 50 rukojemníkov zajatých radikálmi po útoku na Izrael, ako aj dočasné prímerie v Pásme Gazy.

Katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání v nedeľu povedal, že v rokovaniach je potrebné ešte vyriešiť malé úlohy, píše AFP. Podrobnosti či časový plán však neposkytol.

Zástupca amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jon Finer americkým médiám povedal, že k dohode sú blízko. Upozornil však, že kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.

Viac než 1400 ľudí prišlo o život počas útokov hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. Militanti z tohto hnutia takisto odviedli približne 240 osôb do Pásma Gazy, kde väčšiu z nich stále držia ako rukojemníkov.