Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bieloruská opozičná líderka Cichanovská žiada Európu o povzbudenie

Na archívnej snímke bieloruská opozičná líderka Svetlana Cichanovská. Foto: TASR – Jakub Kotian

Cichanovská tvrdí, že ľudia, ktorí žijú už toľko rokov pod útlakom režimu autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, potrebujú nejakú "pozitívnu agendu".

Vilnius 22. marca (TASR) - Bieloruská exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská očakáva, že európski lídri poskytnú jej vlasti väčšiu podporu a nádej. Bielorusom musia podľa nej ukázať, že že sa na nich nezabudlo a patria do demokratického sveta. Cichanovská sa takto vyjadrila v piatok na fóre litovského parlamentu vo Vilniuse, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Cichanovská tvrdí, že ľudia, ktorí žijú už toľko rokov pod útlakom režimu autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, potrebujú nejakú "pozitívnu agendu". Lídri demokratických krajín v Európe sa však podľa nej zdráhajú vyslať Bielorusom pozitívny odkaz v zmysle, že sú vítaní a majú otvorené dvere.

"Ľudia v Bielorusku sú z toho sklamaní," povedala 41-ročná Cichanovská, ktorá momentálne žije v Litve, kam z Bieloruska utiekla po prezidentských voľbách z roku 2020.

V tých kandidovala proti Lukašenkovi, ktorý podľa oficiálnych výsledkov vyhral. Jeho sporné víťazstvo, ktoré neuznal Západ ani opozícia, vyvolalo v krajine masové protesty. Režim ich však tvrdo potlačil. Cichanovská ako aj mnohí ďalší opoziční predstavitelia po voľbách ušli do exilu.