Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Minsku opäť protestujú proti Lukašenkovi tisíce ľudí

Žena kľačí pred príslušníkmi poriadkovej polície počas najnovšieho z protivládnych protestov v Minsku v nedeľu 30. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Podľa spravodajcu agentúry DPA, ktorý sa nachádza na mieste udalosti, bezpečnostné zložky na pokojných demonštrantov opakovane útočili.

Minsk 30. augusta (TASR) - Bieloruská polícia zadržala v nedeľu viacerých účastníkov protivládnej demonštrácie v Minsku. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa agentúry AFP sa na protestoch proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi zúčastňujú desaťtisíce ľudí.

Demonštranti sa zišli neďaleko Námestia nezávislosti v centre mesta, ktoré polícia už skôr v priebehu dňa uzavrela, aby zabránila masovým demonštráciám v blízkosti vládnych budov.
Príslušníci poriadkovej polície blokujú cestu opozičným demonštrantom počas najnovšieho z protivládnych protestov v centre Minska v nedeľu 30. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Podľa spravodajcu agentúry DPA, ktorý sa nachádza na mieste udalosti, bezpečnostné zložky na pokojných demonštrantov opakovane útočili.

Na zverejnených fotografiách a videách je vidieť, ako policajti vedú preč hlavne mužov. Zatkli aj niekoľko žien. Protestujúci na policajtov kričali "Hanba!". Na mieste sú aj vodné delá.
Demonštrantky držia transparent s nápisom „Nie sme krysy, sme Bielorusi, ty (Lukašenko) utekaj!“ pred príslušníkmi poriadkovej polície, ktorí blokujú cestu opozičným demonštrantom počas najnovšieho z protivládnych protestov v centre Minska v nedeľu 30. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Spochybňované prezidentské voľby zo začiatku tohto mesiaca zabezpečili dlhoročnému bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi ďalšie funkčné obdobie v úrade.

Lukašenko vyhlásil, že bude tvrdo zasahovať proti svojim odporcom, ktorí od volieb z 9. augusta každý deň prichádzajú na demonštrácie. Minulý víkend mali v hlavnom meste Minsk masovú účasť, okolo 200.000 ľudí.
Opoziční demonštranti ležia na ceste počas najnovšieho z protivládnych protestov v Minsku v nedeľu 30. augusta 2020.
Foto: TASR/AP