Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Blinken znova navštívi Izrael, zúčastní sa aj na klimatickom summite

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, pondelok 27. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa nemenovaného zdroja šéf americkej diplomacie navštívi Izrael aj okupovaný západný breh Jordánu.

Brusel 28. novembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tento týždeň znovu navštívi Blízky východ a zúčastní sa aj na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji. V pondelok to oznámil vysoký americký predstaviteľ, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa zmieneného nemenovaného zdroja šéf americkej diplomacie navštívi Izrael aj okupovaný západný breh Jordánu. Pôjde o jeho tretiu návštevu regiónu od vypuknutia vojny Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Blinken na stretnutiach s predstaviteľmi na Blízkom východe "zdôrazní potrebu zachovania zvýšeného prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, ako aj potrebu zabezpečiť prepustenie všetkých rukojemníkov a zlepšiť ochranu civilistov v Gaze".

Militanti Hamasu a ďalších skupín zabili 7. októbra pri masakroch a útokoch v oblastiach Izraela hraničiacich s Pásmom Gazy viac než 1200 ľudí. Ďalších vyše 240 ľudí so sebou odvliekli ako rukojemníkov. Izraelská armáda následne spustila nálety na ciele Hamasu v Gaze a neskôr tam vyslala svoje pozemné sily. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou Hamasu, dosiahol počet zabitých Palestínčanov takmer 15.000.