Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Blinkenov odlet z Davosu zdržala nebezpečná porucha lietadla

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Po ministra poslali iné lietadlo a z Davosu do Zürichu ho prepravil vrtuľník. Jeho spolupracovníci sa vracajú do Washingtonu komerčným letom.

Davos 17. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas neustále cestuje, musel v stredu odložiť návrat zo Švajčiarska pre problém s lietadlom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Blinken strávil deň a pol v Davose vo švajčiarskych Alpách na stretnutí Svetového ekonomického fóra (WEF). Odlet z Zürichu sa však odložil pre "nebezpečnú poruchu" lietadla, lebo nastal únik kyslíka, vysvetlil predstaviteľ USA.

Po ministra poslali iné lietadlo a z Davosu do Zürichu ho prepravil vrtuľník. Jeho spolupracovníci sa vracajú do Washingtonu komerčným letom.

Problémy s lietadlom nie sú pre šéfa americkej diplomacie výnimočné. Vláda sa musí spoliehať na starnúcu letku, pretože americký Kongres nie je ochotný uvoľniť peniaze na nové lietadlá pre vládnych predstaviteľov.

Od krvavého útoku na Izrael 7. októbra, ktorý rozpútal vojnu medzi Izraelom a Hamasom v palestínskom Pásme Gazy, Blinken už štyrikrát navštívil Blízky východ a často navštívil aj viac krajín za jediný deň.