Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Boje v Mali by mohli poškodiť svetové kultúrne dedičstvo Timbuktu

Foto: TASR/AP

Vláda Mali v nedeľu stratila kontrolu nad legendárnou púštnou základňou Timbuktu, keď Tuarégovia dobyli nové územia na severe krajiny.

Paríž 3. apríla (TASR) - Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) dnes varovala pred poškodením starovekého islamského mesta Timbuktu v bojoch, ktoré vypukli po dobytí tejto historickej metropoly na severe Mali povstaleckými Tuarégmi.

Vláda Mali v nedeľu stratila kontrolu nad legendárnou púštnou základňou Timbuktu, keď Tuarégovia dobyli nové územia na severe krajiny.

Generálna riaditeľka UNESCO Irina Boková vyzvala dnes malijské orgány a ozbrojených povstalcov, aby rešpektovali kultúrne dedičstvo svojej krajiny, a pripomenula im povinnosť štátov chrániť svoje národné dedičstvo v časoch vojny.

"Vynikajúce architektonické skvosty Timbuktu, ako sú hlinené vežové mešity Djinguereber, Sankoré a Sidi Yahya, sú nevyhnutné pre zachovanie malijského národa a nášho svetového dedičstva."

Do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva bolo Timbuktu zapísané v roku 1988. Mesto, založené pred rokom 1100 n.l. moslimskými Tuarégmi, bolo po stáročia jednou z najdôležitejších križovatiek afrického obchodu.

V 14. storočí, keď bolo súčasťou ríše Mali, získalo mesto postavenie ekonomického a kultúrneho centra oblasti. Najväčšieho rozmachu dosiahlo v 15. a 16. storočí, kedy sa stalo najvýznamnejším centrom regiónu a prežívalo aj prudký kultúrny rozmach.

Mesto Timbuktu, ktoré má v súčasnosti asi 25.000 obyvateľov, leží na sever od oblúku rieky Niger.