Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Borrell kritizoval izraelskú armádu za nerozlišovanie cieľov v Gaze

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v piatok priznala, že jej vojaci nedopatrením počas bojov v Gaze zastrelili troch rukojemníkov, ktorých pri októbrovom útoku na Izrael zajalo palestínske militantné hnutie Hamas.

Brusel 18. decembra (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok kritizoval izraelskú armádu za to, že pri vojenskej operácii v Pásme Gazy nedostatočne rozlišuje svoje ciele. Zároveň vyzval na humanitárne prímerie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Veriaci, traja izraelskí rukojemníci a stovky ďalších civilistov zahynuli počas najnovších vojenských operácii... To sa musí skončiť. Humanitárna prestávka je naliehavo potrebná," napísal Borrell v príspevku na sociálnej sieti.

Izraelská armáda v piatok priznala, že jej vojaci nedopatrením počas bojov v Gaze zastrelili troch rukojemníkov, ktorých pri októbrovom útoku na Izrael zajalo palestínske militantné hnutie Hamas.

Trojici rukojemníkov sa podľa správ médií podarilo utiecť zo zajatia a hoci jeden z nich držal v ruke provizórnu bielu vlajku a volali o pomoc po hebrejsky, izraelskí vojaci ich mylne identifikovali ako hrozbu a zastrelili. Za toto pochybenie prevzal zodpovednosť náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi.

V sobotu podľa latinského patriarchátu Jeruzalema izraelský vojak chladnokrvne zastrelil matku a dcéru kresťanského vierovyznania na pozemku jediného katolíckeho kostola v Gaze.

Pápež František v nedeľu odsúdil tento čin, ku ktorému podľa jeho slov došlo v cirkevnom komplexe, "kde nie sú žiadni teroristi, ale rodiny, deti a chorí ľudia". Izraelská armáda uviedla, že prípad vyšetruje.

"V Gaze bolo zabitých príliš veľa civilistov, na čo okrem iných upozornili aj ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva," dodal Borrell.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku militantov z palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, pri ktorom zahynulo približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Izraelská armáda následne spustila odvetnú vojenskú operáciu v Pásme Gazy, ktorá si podľa tamojších úradov riadených Hamasom dosiaľ vyžiadala viac ako 19.000 obetí, prevažne žien a detí.