Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Borrell odsúdil útok na kosovských policajtov

Na archívnej snímke Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Potýčky s políciou a vojakmi mierovej misie NATO (KFOR) si vyžiadali desiatky zranených.

Brusel 24. septembra (TASR) - Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell sa vyjadril k nedeľňajšiemu útoku na políciu v Kosove, pri ktorom zahynul policajt a dvaja ďalší utrpeli zranenia.

"Čo najdôraznejšie odsudzujem ohavný útok ozbrojeného gangu na príslušníkov kosovskej polície," uviedol Borrell podľa tlačovej agentúry DPA.

"Je potrebné zistiť všetky fakty o útoku. Zodpovední páchatelia musia čeliť spravodlivosti. V prebiehajúcich bojoch v okolí Banjského kláštora sú ohrozené ďalšie nevinné životy. Tieto útoky sa musia okamžite zastaviť," dodal.

Misia EÚ na podporu právneho štátu EULEX je v kontakte s kosovskými úradmi a jednotkami NATO KFOR, uviedol Borrell a obnovil výzvy EÚ a jej členských štátov na deeskaláciu na severe Kosova, ktorý obývajú prevažne etnickí Srbi.

Kosovský premiér Albin Kurti v nedeľu uviedol, že polícia na severe Kosova obkľúčila najmenej 30 ozbrojencov s profesionálnym výcvikom. Stalo sa to len niekoľko hodín po oznámení úradov, že pri prestrelke zahynul kosovský policajt a ďalší utrpel zranenia.

Ranná prestrelka sa odohrala v dedine Banjska v okrese Leposavič. Obkľúčená skupina sa ukrýva v kláštore pri dedine a jeho okolí. Srbská pravoslávna cirkev potvrdila, že ozbrojenci prepadli kláštor v Banjskej, kde sa zdržiavali pútnici zo severosrbského mesta Novi Sad.

Podľa srbských médií sú hraničné priechody Jarinje a Brnjak medzi Srbskom a Kosovom uzavreté.

Napätie medzi Prištinou a Belehradom sa vystupňovalo v máji po oznámení výsledkov miestnych volieb v Kosove, ktoré Srbi bojkotovali. Do úradov starostov sa tak dostali kandidáti albánskej národnosti a miestni Srbi im bránili ujať sa postov.

Následné potýčky s políciou a vojakmi mierovej misie NATO (KFOR) si vyžiadali desiatky zranených.