Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž prežil výbuch na maratóne v Bostone, zažil aj explóziu v Texase

Joe Berti Foto: TASR/AP

Manželka sa nachádzala s kamarátkou len niekoľko metrov od prvej explózie. Zasiahla ich črepina, ale vyviazla bez zranenia, priateľka a modrinami.

Boston 19. apríla (TASR) - Ľudia v USA sa teraz stále pýtajú Joea Bertiho, či sa cíti ako smoliar.

Pri cieľovej páske maratónu v Bostone totiž vybuchla bomba len krátko po tom, čo Berti dobehol do cieľa. O dva dni bol už doma v štáte Texas, keď videl a zažil explóziu továrne na hnojivá v meste West.

"Nemohol som tomu uveriť," povedal Berti, ktorý nikdy v živote nebol svedkom žiadneho výbuchu. "Chcel som len odtiaľ zmiznúť, čo najďalej od všetkých explózií," povedal vo štvrtok v rozhovore pre tlačová agentúru AP, keď opisoval svoje pocity po výbuchu vo Weste.

Berti však rozhodne nie je smoliar. Naopak, cíti sa ako dieťa šťasteny.

Na snímke, ktorú poskytol Joe Berti, dym stúpa po výbuchu z továrne na hnojivá v texaskom meste West 17. apríla 2013.
Foto: TASR/AP
Z oboch tragédií vyviazol bez zranení, pričom ani jeho bežecká skupina a manželka, ktorí boli k bostonskému výbuchu oveľa bližšie než on, neutrpeli zranenia.

"Je to zázrak. Ľudia sa ma stále pýtajú, či som smoliar, ale ja sa cítim práve opačne. Nielenže nie som nešťastný, ale cítim sa požehnaný, pretože moja manželka mohla byť len asi tak desať metrov od výbuchu v Bostone a nemá ani škrabanec," povedal Berti.

Dva výbuchy v Bostone, ku ktorým došlo v pondelok 15. apríla pri cieli v priebehu desiatich sekúnd, zabili troch ľudí a zranili vyše 180 osôb. O dva dni, v stredu 17. apríla, explodovala továreň na hnojivá v texaskom Weste, pri ktorej prišlo o život najmenej 12 ľudí a 200 utrpelo zranenia. So zemou bolo zrovnaných mnoho domov, bytov a škola.

"Sme vďační, že Boh k nám bol milosrdný. Len sa modlíme za ľudí, ktorí mali oveľa menej šťastia než my," uviedla Bertiho manželka Amy.

Bertiho cesta na bostonský maratón sa začala o niekoľko mesiacov skôr, keď sa rozhodol bežať na charitatívnej akcii Champions4Children, ktorá pomáha deťom so zriedkavými alebo nediagnostikovanými chorobami. So skupinou týchto bežcov bežal aj na maratóne, Berti pretekal v mene chorého dieťaťa menom Drew.

Na kombosnímke vľavo je Amy Bertiová, ktorú nafotil jej manžel Joe Berti. Vpravo na snímke agentúry AP, Amy Bertiová uteká v tej istej bunde po prvom výbuchu na Bostonskom maratóne 15. apríla 2013.
Foto: TASR/AP
Posledného 6,5 kilometra 43-ročný Berti, ktorý mal na prsiach číslo 25.472, cítil, že telo mu vypovedáva poslušnosť. Spomaľoval tempo. Bežal však v mene "svojho" chorého dieťaťa, ktoré ho sledovalo z domu, a tak si zaprisahal, že beh dokončí.

"Práve som dobehol k cieľovej páske a... o niekoľko okamihov som počul prvý výbuch. Potom som sa obzrel a videl som dym. Okamžite som vedel, že je to bomba... Potom nastal druhý výbuch a videl som dav ľudí, ako uteká preč," opísal Berti. Vtedy bol už taký vyčerpaný, že nedokázal zasa utekať, bál sa však, že sa dostane do tlačenice. Začal mať aj obavy o manželku a svoju bežeckú skupinu.

Na snímke, ktorú poskytol Joe Berti, dym stúpa po výbuchu z továrne na hnojivá v texaskom meste West 17. apríla 2013.

Ako neskôr vysvitlo, manželka sa nachádzala s kamarátkou len niekoľko metrov od prvej explózie. Zasiahla ich črepina, ale vyviazla bez zranenia, priateľka a modrinami.