Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala druhého podozrivého z bostonských bombových útokov

Policajt a ľudia v pozadí reagujú na správu o zadržaní druhého páchateľa. Foto: TASR/AP

V súvislosti s bombovými útokmi v Bostone boli v meste New Bradford zároveň zadržaní ďalší dvaja muži a jedna žena.

Watertown 20. apríla (TASR) - Deväťnásťročného Džochara Carnajeva, ktorý je spoločne so svojim bratom Tamerlanom podozrivý z bombových útokov počas maratónu v Bostone, zadržala polícia za jedným z domov na bostonskom predmestí Watertown. Na sociálnej sieti Twitter o tom informovala samotná bostonská polícia.

"ZADRŽANÝ!!! Pátranie sa skončilo. Hľadanie sa skončilo. Teror sa skončil. A spravodlivosť zvíťazila. Podozrivý je vo väzbe," napísala bostonská polícia na Twitteri.

Podľa televízie CNN má Carnajev bližšie nešpecifikované zranenia.

Carnajev sa pred zatknutím ukrýval v lodi, ktorú mal majiteľ jedného z domov na Franklinovej ulici uschovanú v kôlni. Zatknutiu predchádzala rozsiahla policajná operácia, počas ktorej bezpečnostné zložky poslali na preskúmanie oblasti za inkriminovaným domom špeciálneho policajného robota a oblasťou sa opakovane ozývali výstrely.

S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) televízia CNN medzitým priniesla informáciu, že Tamerlan Carnajev - starší z dvojice bratov, ktorá je podozrivá z útokov a ktorý podľahol zraneniam utŕženým počas prestrelky s policajtmi - bol v roku 2011 predvedený na výsluch agentmi FBI. K výsluchu malo dôjsť na základe iniciatívy vlády nemenovanej krajiny pre podozrenie, že Tamerlan Carnajev má väzby na extrémistické organizácie. Vec však bola uzavretá po tom, čo sa nezistili žiadne relevantné informácie.

Polícia informovala, že v súvislosti s bombovými útokmi v Bostone boli v meste New Bradford zároveň zadržaní ďalší dvaja muži a jedna žena.


Obama vyzdvihol húževnatosť obyvateľov Bostonu a štátu Massachusetts

Foto: TASR/AP
Amerika je zaviazaná obyvateľom Bostonu a štátu Massachusetts za ich húževnatosť a za to, že vydržali tento vyčerpávajúci týždeň. Prezident USA Barack Obama to uviedol krátko po zadržaní 19-ročného študenta čečenského pôvodu, ktorý je podozrivý zo spoluautorstva na pondelkových bombových útokoch počas maratónu v Bostone. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Obamu však aj po zadržaní Džochara Carnajeva zostáva ohľadne tragických udalostí v Bostone a ich dôvodov mnoho nezodpovedaných otázok. Napríklad aj to, či dvojici podozrivých niekto pomáhal. Prvý už USA zároveň prisľúbil, že Spojené štáty zistia, prečo a ako k útokom došlo.

"Rodiny tých, ktorí tak nezmyselne prišli o svoje životy, si zaslúžia odpovede," vyhlásil Obama. Zároveň ocenil profesionalitu bezpečnostných zložiek, ktoré sa podieľali na operácií úspešne ukončenej dolapením druhého z dvojice podozrivých, ktorých nazval "teroristami".

Veliteľ polície amerického štátu Massachusetts Timothy Alben a guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick verejne vyjadrili vďaku všetkým príslušníkom bezpečnostných zložiek - štátnych aj federálnych - za ich profesionalitu. Patrick zároveň vyzdvihol trpezlivosť a účasť verejnosti na celej operácií. "Dnes v noci si všetci oddýchneme," uviedol Patrick.

V Bostone vypukli oslavy po zadržaní druhého atentátnika


Carnajev sa pred zatknutím ukrýval v menšej lodi, ktorú mal majiteľ jedného z domov na bostonskom predmestí Watertown uschovanú na záhrade. Zatknutiu predchádzala rozsiahla policajná operácia, počas ktorej bezpečnostné zložky poslali na preskúmanie oblasti za inkriminovaným domom špeciálneho policajného robota. Oblasťou sa zároveň opakovane ozývali výstrely.

Objaveniu Carnajevovho úkrytu napomohlo to, že krátko po odvolaní nariadenia, podľa ktorého obyvatelia Bostonu a okolia nemali vychádzať zo svojich domovov, si majiteľ domu všimol krv na plachte zakrývajúcej loď. V priestoroch lode potom zazrel zakrvaveného muža, pričom o svojom "náleze" okamžite upovedomil políciu. Carnajev sa s privolanými špeciálnymi jednotkami, ktorých súčasťou bol aj tím vyjednávačov, následne dostal do prestrelky.

Zadržaného mladíka s vážnymi zraneniami odviezli okamžite po zatknutí v piatok krátko pred 21.00 h miestneho času (sobota 03.00 h SELČ) do nemocnice. Podľa dostupných informácií však tieto zranenia utrpel ešte počas štvrtkovej prestrelky s políciou, pri ktorej prišiel o život jeho starší brat a druhý pravdepodobný spoluautor bostonských útokov - 26-ročný Tamerlan Carnajev.

Jedného z podozrivých Čečencov podľa jeho matky sledovala roky FBI

Jedného z dvoch etnických Čečencov podozrivých z bombových útokov počas Bostonského maratónu sledovala FBI najmenej tri roky. Uviedla to jeho matka v rozhovore pre televíziu Russia Today.

Zubejdat Carnajevová vyjadrila presvedčenie, že jej synovia sú nevinní a že to na nich "našili".

Tamerlan Carnajev (26) prišiel o život v prestrelke s políciou a jeho 19-ročného brata zadržali po rozsiahlom pátraní, pripomína dnes agentúra Reuters.

"Jeho (Tamerlana) kontrolovala FBI tri až päť rokov. Vedeli, čo môj syn robí, vedeli, aké stránky na internete navštevuje," uviedla v telefonickom rozhovore z dagestanskej Machačkaly, kde žije. Zdôraznila, že na sto percent si je istá, že to bola "pasca".

Podľa amerických vládnych predstaviteľov bratia neboli monitorovaní ako možní militanti. Avšak FBI v piatkovom vyhlásení uviedla, že v roku 2011 vypočúvali Tamerlana na žiadosť cudzej vlády. O akú vládu išlo, nespresnili.

Záležitosť uzavreli, pretože vypočúvanie Tamerlana a členov rodiny "nezistilo žiadnu teroristickú aktivitu, domácu či zahraničnú".

Vyhlásenie FBI bolo prvým dôkazom, že rodina pritiahla pozornosť bezpečnostných zložiek po tom, ako emigrovali pred desaťročím do Spojených štátov z Dagestanu, konštatuje Reuters.