Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Otec nazval svojho syna, unikajúceho bostonského atentátnika, anjelom

Na kombosnímke zverejnenej FBI je podozrivý číslo 2 z výbuchov na Bostonskom maratóne Džochar Carnajev. Foto: TASR/AP

Strýko žijúci v USA vyzval mladíka podozrivého z bombového útoku v Bostone, aby sa dobrovoľne vzdal do rúk polície.

Boston/Machačkala 19. apríla (TASR) - Bratia čečenského pôvodu, podozriví zo spáchania útokov počas Bostonského maratónu, pochádzajú z nepokojného ruského severného Kaukazu.

Vyrastali v Machačkale, metropole ruskej republiky Dagestan hraničiacej s Čečenskom. V USA žili legálne už niekoľko rokov a bývali spolu v univerzitnom meste Cambridge neďaleko Bostonu.

V Spojených štátoch - na predmestí Washingtonu - žije aj strýko oboch mužov Ruslan Carni. Podľa jeho slov sú bratia v USA už zhruba desaťročie.

Starší z dvojice bratov 26-ročný Tamerlan Carnajev podľahol dnes zraneniam utŕženým počas prestrelky s policajtmi. Po jeho mladšom bratovi Džocharovi, ktorého polícia považuje za veľmi nebezpečného, sa intenzívne pátra na bostonskom predmestí Watertown.

Agentúra AP sa dnes telefonicky spojila s otcom oboch bratov Anzorom Carnajevom, ktorý stále žije v Machačkale. Otec označil svojho syna Džochara za "skutočného anjela" a veľmi nadaného študenta.

"Džochar je v USA študuje druhým rokom medicínu. Je taký inteligentný chlapec. Čakali sme ho doma na sviatky," povedal otec počas telefonátu.

V máji 2011 dostal Džochar Carnajev - ako vtedajší študent prestížnej miestnej strednej školy - štipendium vo výške 2500 dolárov od mesta Cambridge v Massachusetts. Ešte ten istý rok školu úspešne ukončil.

Na svojom účte na ruskej sociálnej sieti Vkontakte sa Džochar Carnajev predstavuje ako vyznávač islamu, ktorý hovorí čečensky, rusky i anglicky. Ako svoj životný cieľ uviedol "kariéru a peniaze".

Staršieho z bratov Tamerlana podľa internetovej stránky spotcrime.com v júli 2009 v USA zatkli pre podozrenie z fyzického útoku na jeho priateľku.

Tamerlan sa amatérsky venoval boxu a v roku 2009 sa zúčastnil národnej americkej súťaže pre amatérskych boxerov.

Oboch bratov identifikovali vyšetrovatelia ako podozrivých na základe videozáznamu vyhotovenému počas maratónu.

Strýko unikajúceho bostonského atentátnika ho vyzval , aby sa vzdal polícii

Policajt odváža do bezpečia ženu na bostonskom predmestí Watertown počas pátrania po Džocharovi Carnajevovi, druhom podozrivom zo spáchania útokov na Bostonskom maratóne
Foto: TASR/AP
Strýko Ruslan Carni býva v obci Montgomery Village v štáte Maryland, ležiacej neďaleko americkej metropoly Washington. Podľa vlastných slov so svojimi synovcami žijúcimi v štáte Massachusetts neudržiaval kontakt už niekoľko rokov.

Policajti a agenti v súčasnosti prehľadávajú dom za domom na predmestí Watertown, ktoré už v noci nadnes uzavreli. Mimoriadne opatrenia neskôr rozšírili aj na celý Boston a jeho okolie. Mestská hromadná doprava dočasne nepremáva, mnohé firmy a obchody zostali zavreté a bostonské ulice sa takmer vyľudnili.