Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Brazília si predvolala maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze

Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Bolsonaro bol podľa správy agentúry AFP na maďarskom diplomatickom zastupiteľstve – len niekoľko dní po tom, čo mu polícia vzala pas a zadržala dvoch jeho asistentov.

Budapešť 27. marca (TASR) - Brazílske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že si predvolalo maďarského veľvyslanca v Brazílii Miklósa Halmu. Stalo sa tak po tom, čo bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro strávil vo februári dva dni na maďarskom veľvyslanectve. Uviedol to v stredu server 24.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"V súvislosti s vyšetrovaním bývalého prezidenta Jaira Bolsonara brazílske ministerstvo zahraničných vecí zdôrazňuje, že ide o vnútornú záležitosť Brazílie. Vyšetrovanie bude viesť brazílska polícia a justícia pri plnom rešpektovaní demokratických zásad deľby moci a riadneho zákonného postupu," reagoval pre 24.hu brazílsky rezort diplomacie.

Bolsonaro bol podľa správy agentúry AFP na maďarskom diplomatickom zastupiteľstve od 12. do 14. februára – len niekoľko dní po tom, čo mu polícia vzala pas a zadržala dvoch jeho asistentov. Brazílski vyšetrovatelia sa totiž začiatkom februára zaoberali podozrením, že Bolsonaro podnietil "pokus o prevrat" v snahe zabrániť v prevzatí moci víťazovi prezidentských volieb z roku 2022 a súčasnej hlave štátu Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi.

Bolsonaro "bol na maďarskom veľvyslanectve dva dni hosťom, aby strávil čas s úradmi tejto spriatelenej krajiny", uviedli jeho právnici. Dodali, že je verejne známe, že exprezident má dobré vzťahy s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Jair Bolsonaro (69) čelí viacerým vyšetrovaniam. Dostal tiež osemročný zákaz vykonávať verejnú funkciu za kritiku brazílskeho volebného systému pred prezidentskými voľbami v roku 2022, ktoré prehral.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)