Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vystupovanie teroristu Breivika na súde sa nesmie natáčať, je sklamaný

Foto: TASR/AP

Cieľom súdneho rozhodnutia je zabrániť, aby sa zhubné teórie nórskeho masového vraha dostali do sveta.

Oslo 14. marca (TASR) - Mestský súd v Osle ešte minulý týždeň oznámil, že bude zakázané médiám filmovať výpovede Andersa Behringa Breivika na súdnom procese ktorý sa začne v apríli. Jeho obhajca Geir Lippestad oznámil, že toto rozhodnutie Breivika sklamalo.

Vraj sa obáva, že verejnosť nedostane možnosť porozumieť zmyslu jeho konania. Advokát pripravuje odvolanie proti súdnemu nariadeniu. Breivik považuje za nespravodlivé, keď budú médiá publikovať napríklad celú obžalobu prokurátorov, ale vylúčia jeho odpoveď, citovali nórske médiá.

Dráma v Nórsku



Nórska prokuratúra obžalovala 33-ročného Breivika z terorizmu a úkladnej vraždy. Obvinený sa už predtým priznal, že vlani v júli pri útokoch v Osle a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Súdny proces sa začne 16. apríla. Breivik na februárovom pojednávaní, na ktorom sa rozhodlo o pokračovaní jeho väzby, vyhlásil, že je nevinný. Podľa vlastných slov konal len v sebaobrane a z pomsty za proimigračnú politiku nórskej vlády, ktorou sa cítil ohrozený. Jeho právnici avizovali, že chce počas procesu podrobne vysvetliť dôvody svojho konania.
"Médiá môžu točiť buď všetko, alebo nič," konštatuje Lippestad. Súd presne definoval, čo sa bude priamo vysielať z procesu. Je povolené prenášať otvorenie procesu a tiež jeho záverečné časti. Von sa ale nedostanú ani výpovede Breivika, ani výpovede svedkov. Nie je ešte rozhodnuté, či sa budú zaznamenávať výpovede policajných vyšetrovateľov.

Cieľom súdneho rozhodnutia je zabrániť, aby sa zhubné teórie nórskeho masového vraha dostali do sveta. Už dnes je žiaľ jasné, že jeho zverstvá motivujú mnohých bojovníkov za "veľké ciele" na celom svete, dodávajú nórske médiá.