Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bercow: Britská vláda nemôže dať znovu hlasovať o tej istej dohode

Na archívnej snímke predseda britskej Dolnej snemovne John Bercow. Foto: TASR AP

Zákonodarcovia odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú premiérka Mayová vyrokovala s lídrami Únie, už dvakrát - v januári a minulý utorok.

Londýn 18. marca (TASR) - Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow v pondelok vyhlásil, že vláda nemôže žiadať zákonodarcov, aby znovu hlasovali o dvakrát odmietnutej dohode, ktorá upravuje odchod Británie z EÚ, ak jej znenie nebude zásadne zmenené.

Bercow uviedol, že parlamentné pravidlá zabraňujú tomu, aby sa nejaký návrh či dohoda opakovane predkladali na hlasovanie počas tej istej schôdze parlamentu. Dodal, že vláda nemôže "Snemovni znovu predložiť rovnaký návrh alebo v podstate rovnaký návrh", ktorý už bol odmietnutý.

Bercowovo vyhlásenie komplikuje snahy britskej premiérky Theresy Mayovej, aby zákonodarcovia jej dohodu schválili, napísala tlačová agentúra AP.

Zákonodarcovia odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú premiérka Mayová vyrokovala s lídrami Únie, už dvakrát - v januári a minulý utorok. Mayová vedie rozhovory s odporcami dohody v snahe presvedčiť ich, aby návrh dohody o tzv. brexite podporili v treťom hlasovaní tento týždeň.

Počas celej tejto patovej situácie zákonodarcovia minulý týždeň odhlasovali odklad brexitu, teda vystúpenia ostrovnej krajiny z EÚ, o najmenej tri mesiace.