Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Asad: Sýria bude čeliť invázii Turecka legitímnymi prostriedkami

Bašár Asad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily.

Sýrsky prezident Bašár Asad vo štvrtok vyhlásil, že jeho sily budú čeliť tureckej invázii "všetkými legitímnymi prostriedkami". Informovala o tom agentúra AFP.

Išlo o prvé Asadovo vyjadrenie od rozmiestnenia vládnych vojakov neďaleko hranice s cieľom podporiť Kurdov - protivníkov Turecka, ktoré už deviaty deň pokračuje vo vojenskej operácii na severe Sýrie.

"Budeme tomu čeliť a reagovať na to kdekoľvek v Sýrii s využitím všetkých legitímnych prostriedkov, ktoré máme k dispozícii," povedal Asad irackému poradcovi pre národnú bezpečnosť Fálihovi al-Fajádovi.

Podľa arabského denníka aš-Šark al-Awsat už od začiatku tureckej vojenskej operácie prišlo o život viac ako 200 ľudí. Denník s odvolaním sa na kurdských predstaviteľov uviedol, že zahynulo 218 ľudí, medzi ktorými sú aj deti a zdravotnícki pracovníci.

Turecko spustilo 9. októbra v Sýrii ofenzívu proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" na návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Asadom.