Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Macedónsko a Grécko sa dohodli v spore o názov

Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore o názov postjuhoslovanskej republiky. Foto: TASR/AP

Macedónsko by sa podľa utorkových informácií tamojších médií malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko.

Atény 12. júna (TASR) - Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore o názov postjuhoslovanskej republiky, ktorý zaťažoval ich vzájomné vzťahy a bránil integrácii Macedónska do EÚ i NATO.

Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry AP, ktorá sa odvoláva na gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

O výsledkoch utorkového telefonátu s predsedom macedónskej vlády Zoranom Zaevom informoval predseda gréckej vlády v Aténach najvyššieho predstaviteľa krajiny, prezidenta Prokopisa Pavlopulosa.

Na otázku novinárov, či došlo k dohode, odpovedal Tsipras protiotázkou: "Prečo by som inak išiel za prezidentom?"

Informovali o tom macedónsky internetový portál Nezavisen vesnik i tlačová agentúra APA.

"Mám dobré novinky... pred chvíľou sme dospeli k dohode s predsedom vlády Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko o probléme, ktorý zaťažoval naše mysle po mnoho rokov," uviedol Tsipras podľa tlačovej agentúry Reuters počas stretnutia s prezidentom.

"Máme dohodu, som šťastný, pretože máme dobrú dohodu, ktorá obsahuje všetky podmienky gréckej strany," vyhlásil Tsipras.

Signály predstaviteľov oboch krajín už v uplynulých desiatkach hodín naznačovali priblíženie sa k dohode.

Macedónsko by sa podľa utorkových informácií tamojších médií malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija). Doteraz niesla krajina vzhľadom na viac ako štvrťstoročie pretrvávajúci spor s Gréckom dočasný názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, pod ktorým ju zaregistrovali aj v Organizácii Spojených národov.

O novom názve by sa v druhom polroku 2018 malo v krajine uskutočniť referendum. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, potom by malo dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy.

Macedónske občianstvo by podľa mediálnych správ mal v budúcnosti signalizovať popis Macedónčan/Občan Republiky Severné Macedónsko. Oficiálny jazyk - macedónčina - bude doplnená o poznámku, že ide o slovanský jazyk.

Macedónsko-grécku dohodu, o ktorej sa opakovane rokovalo na úrovni premiérov oboch krajín, Zorana Zaeva a Alexisa Tsiprasa, by najskôr mal schváliť parlament v Skopje. Grécka vláda by sa následne mala obrátiť na Európsku úniu s podnetom na otvorenie prístupových rokovaní s Republikou Severné Macedónsko.

"Zelenú" vstupu susednej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) by Grécko poskytlo až po predmetnej zmene macedónskej ústavy.

Aj macedónsky premiér potvrdil v Skopje dohodu s Gréckom v spore o názov

Aj macedónsky premiér Zoran Zaev v utorok v Skopje potvrdil, že sa vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore s Gréckom o názov postjuhoslovanskej republiky podarilo dosiahnuť historickú dohodu.

Macedónsko ponesie podľa oficiálne potvrdených informácií z metropol oboch štátov v budúcnosti názov Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija). Doteraz bola krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko.

Už skôr informoval o dosiahnutí konsenzu aj grécky premiér Alexis Tsipras v Aténach.

Zaev na tlačovej konferencii v macedónskej metropole zdôraznil, že uzavretie viac ako štvrťstoročného sporu možno považovať za historický výsledok. Vďaka kompromisnému riešeniu si - ako podčiarkol - Macedónčania môžu zachovať národnú a kultúrnu identitu a nemusia sa ani vzdať slova Macedónsko v názve.

Zaev avizoval, že bude teraz písomne informovať všetky členské štáty Organizácie Spojených národov o používaní nového názvu krajiny v dvojstrannej relácii, ako aj na medzinárodných fórach.

Nový názov krajiny by sa mal začať používať až po ratifikácii dohody zákonodarcami oboch štátov.

O ňom by sa v druhom polroku 2018, možno už do októbra, malo v krajine uskutočniť referendum. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, potom by malo dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Ak by sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi druhom referenda.

Nový názov krajiny by sa mal začať používať po ratifikácii dohody zákonodarcami oboch štátov.

Macedónsko-grécku dohodu, o ktorej sa opakovane rokovalo na úrovni premiérov oboch krajín, Zorana Zaeva a Alexisa Tsiprasa, by najskôr mal schváliť parlament v Skopje. Grécka vláda by sa následne mala obrátiť na Európsku úniu s podnetom na otvorenie prístupových rokovaní s Republikou Severné Macedónsko.

Keďže macedónska strana požadovala na realizáciu celého procesu 24 mesiacov a Grécko trvalo na 12 mesiacoch, kompromisným riešením v dohode je 18-mesačná lehota na avizované zmeny.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že v Macedónsku je za zmenu názvu krajiny, ak to otvorí dvere do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, 60 percent oslovených.

Stoltenberg: Grécko-macedónska dohoda otvára Skopje dvere do NATO

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v utorok privítal dosiahnutie "historickej dohody" medzi Gréckom a Bývalou juhoslovanskou republikou Macedónsko ohľadom nového názvu tejto krajiny.

Macedónsko ponesie podľa oficiálne potvrdených informácií z metropol oboch štátov v budúcnosti názov Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija). Doteraz bola krajina aj v Organizácii Spojených národov zaregistrovaná pod dočasným názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko.

"Srdečne vítam dohodu dosiahnutú medzi premiérmi Alexisom Tsiprasom a Zoranom Zaevom o vyriešení sporu o názov. Táto historická dohoda je dôkazom mnohých rokov trpezlivej diplomacie a ochoty týchto dvoch lídrov vyriešiť spor, ktorý má príliš dlho vplyv na celý región," uviedol Stoltenbrg v správe pre médiá.

Šéf Aliancie vo svojom posolstve zároveň vyzval obe krajiny, aby dokončili dohodu dosiahnutú premiérmi.

"Týmto sa Skopje dostalo na cestu k členstvu v NATO. A pomôže to upevniť mier a stabilitu naprieč celým západným Balkánom," uviedol Stoltenberg.

Spravodajca TASR Jaromír Novak