Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novým kubánskym prezidentom je Miguel Diáz-Canel

Kubánsky prezident Raúl Castro (uprostred vľavo) a jeho nástupca Miguel Díaz-Canel (uprostred vpravo) prichádzajú na zasadnutie parlamentu v Havane 17. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Doterajšia 86-ročná hlava štátu odovzdala v záverečný deň dvojdňového zasadnutia kubánskeho Národného zhromaždenia funkciu svojmu nástupcovi Díazovi-Canelovi.

Havana 19. apríla (TASR) - Socialistická revolúcia započatá Fidelom Castrom, na ktorú nadviazal jeho brat Raúl, bude pokračovať. Povedal to vo štvrtok po svojom zvolení do funkcie nový kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Prezidentove prvé myšlienky pri nástupe do funkcie boli venované "historickej generácii", ktorá viedla krajinu od víťazstva kubánskej revolúcie v roku 1959, uviedol Díaz-Canel v rámci svojho prejavu pred Národným zhromaždením, vysielaného v televízii.

"Ľudia dali tomuto zhromaždeniu mandát na zabezpečenie kontinuity kubánskej revolúcie v kritickom historickom momente, ktorý bude definovaný všetkým, čo dosiahneme v modernizácii nášho sociálneho a ekonomického modelu," vyhlásil Díaz-Canel.

Dodal, že Kuba je ako vždy pripravená rokovať so Spojenými štátmi, ale nechce ustúpiť žiadnej z požiadaviek Washingtonu na vnútorné zmeny. Zdôraznil, že reformy budú vychádzať z 12-ročného plánu stanoveného Národným zhromaždením a komunistickou stranou. Ten podľa neho umožní mierny rast súkromného podnikania a zároveň zachová dôležité odvetvia hospodárstva v rukách štátu.

Díaz-Canel potvrdil, že 86-ročný Castro zostáva ako predseda Komunistickej strany Kuby naďalej hlavnou autoritou krajiny. "Pred týmto zhromaždením potvrdzujem, že Raúl Castro ako prvý tajomník Komunistickej strany bude viesť rozhodnutia o budúcnosti krajiny," povedal Díaz-Canel.

Castro odovzdal mandát Díazovi-Canelovi vo štvrtok krátko po 9.00 h miestneho času po tom, ako predseda štátnej volebnej komisie oznámil výsledky hlasovania kubánskeho Národného zhromaždenia. Za nomináciu Díaza-Canela za novú hlavu štátu sa vyjadrilo 603 zo 604 poslancov.

Raúl Castro pri tejto príležitosti povedal, že Díaz-Canel by sa mohol stať aj jeho možným nástupcom v čele najsilnejšieho politického zoskupenia v krajine - Komunistickej strany Kuby. Castro vo svojom prvom prejave po odovzdaní moci predstavil svoju víziu budúcnosti krajiny.

Díaz-Canel by podľa jeho predstáv mohol odslúžiť dve päťročné funkčné obdobia ako prezident a následne po ňom v roku 2021 prebrať post predsedu komunistickej strany.

Poslanci parlamentu zároveň vymenovali šiestich viceprezidentov do riadiaceho orgánu krajiny, Štátnej rady, pričom prvým viceprezidentom sa stal Salvador Valdés Mesa. V novej de facto ministerskej rade bude sedieť iba jeden pamätník revolučných bojov Castrovcov v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Má rád Rolling Stones a používa iPad


Nový kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel je relatívne neznámym funkcionárom Komunistickej strany Kuby. Napriek tomu, že už vyše päť rokov zastáva post kubánskeho viceprezidenta, vedia o ňom aj samotní Kubánci pomerne málo.

Päťdesiatsedemročný Díaz-Canel, ktorý niektorým pripomína amerického herca Richarda Gera, bol prvým podpredsedom kubánskej Štátnej rady od februára 2013. Odvtedy sa o ňom hovorilo ako o možnom nástupcovi súčasného prezidenta Raúla Castra. Oficiálne kubánske médiá však o Díazovi-Canelovi doposiaľ prinášali prevažne len kusé informácie týkajúce sa jeho domácich a zahraničných ciest, píše časopis USA Today.

Miguel Mario Díaz-Canel, ktorý sa narodil v stredokubánskom meste Placetas a absolvoval univerzitné štúdium elektrotechniky, má však za sebou dlhú politickú kariéru. Už ako mladý dvadsiatnik sa stal členom a čoskoro popredným funkcionárom Ligy mladých komunistov, mládežníckej organizácie vládnucej štátostrany. Neskôr bol komunistickým šéfom v kubánskych provinciách Villa Clara a Holguín.

V roku 2003 ho zvolili za člena politbyra ústredného výboru, teda najvplyvnejšieho mocenského orgánu komunistickej strany. O šesť rokov neskôr sa stal ministrom školstva. Pred piatimi rokmi nastúpil na post prvého viceprezidenta ako vôbec prvý funkcionár, ktorý sa narodil po kubánskej revolúcii.

V tejto pozícii sa opakovane stretával so zahraničnými predstaviteľmi cestujúcimi na Kubu a stál na čele kubánskych vládnych delegácii smerujúcich do Ruska, Číny a mnohých ďalších krajín. Viac pozornosti mu kubánske médiá začali venovať až v posledných mesiacoch. V publikovaných úryvkoch vyjadroval vernosť odkazu vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra, princípom marxizmu-leninizmu a boja proti imperializmu, ale aj sľuboval väčšiu vnímavosť vlády pre potreby bežných Kubáncov.

Nedostatok oficiálnych podrobnejších informácií týkajúcich sa Díaza-Canela je podľa niektorých pozorovateľov zámerný. Odborník na medzinárodné vzťahy z americkej Kolumbijskej univerzity Christopher Sabatini uviedol, že kubánsky režim starostlivo buduje imidž Díaza-Canela ako politika, ktorý je oddaným komunistom, ale zároveň má bližšie k mladšej generácii než staršie stranícke kádre.

"Má rád Rolling Stones. Má rád Beatles. Má iPad. Opakujú nám to stále dokola. To mi naznačuje dobre zorganizovanú PR kampaň," povedal Sabatini podľa USA Today. Kubánske médiá napríklad stále pripomínajú, že Díaz-Canel bol jedným z prvých kubánskych činiteľov, ktorý si priniesol na rokovanie vlády laptop a ktorý presadzoval používanie moderných technológií v kubánskych školách.

Viaceré vyjadrenia nového kubánskeho prezidenta však naznačujú, že vo vzťahu k disidentom či slobodným médiám bude postupovať rovnako tvrdo ako jeho predchodcovia.

Stanica BBC pripomína, že Díaz-Canel bude musieť v prezidentskej funkcii riešiť prioritne najmä hospodárske problémy a pokúsiť sa oživiť stagnujúcu kubánsku ekonomiku. Podľa BBC sa od neho nedajú očakávať nijaké veľké a náhle zmeny, aspoň nie v krátkodobom horizonte.