Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V USA došlo k zastaveniu financovania federálnych úradov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, čo Senát v stanovenom čase nehlasoval o jeho predĺžení.

Washington 9. februára (TASR) - V Spojených štátoch došlo vo štvrtok opäť k tzv. shutdownu, teda zastaveniu financovania federálnych úradov, po tom, čo Senát v stanovenom čase nehlasoval o jeho predĺžení. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Republikáni a demokrati v Senáte sa po mesiacoch trvajúcich sporoch dohodli na dvojročnom rozpočtovom balíku. Jeho súčasťou je zvýšenie výdavkov na obranu a iné programy o takmer 300 miliárd dolárov (243 miliárd eur). To malo viesť k ukončeniu mesiace trvajúceho patu v rokovaniach o výdavkových prioritách, počas ktorých financovanie vládnych inštitúcií museli zabezpečiť krátkodobé dohody.

Štvrtkové hlasovanie však na poslednú chvíľu znemožnil republikánsky senátor Rand Paul, ktorý využil svoje právo pozastaviť hlasovanie, a žiadal, aby Senát rokoval o jeho pozmeňovacom návrhu. Paul nesúhlasí práve so zvýšením výdavkov o 300 miliárd dolárov.

Vzhľadom na skutočnosť, že so začiatkom hlasovacej procedúry musí súhlasiť všetkých 100 senátorov, Senát do polnoci miestneho času (06.00 h SEČ) o dvojročnom rozpočtovom balíku pre federálne civilné a vojenské nehlasoval, čím došlo k pozastaveniu ich financovania.