Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vyjednávači v Bruseli dosiahli predbežnú dohodu o brexite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledkom vyjednávania v Bruseli je návrh dohody, ktorá má zaistiť bezpečný odchod Británie z EÚ s prechodným obdobím zabraňujúcim ekonomickým šokom.

Brusel 14. októbra (TASR) - Vyjednávači EÚ a Británie dospeli k predbežnej dohode o ukončení členstva krajiny. Informoval o tom v nedeľu spravodajský portál Politico, ktorý sa odvoláva na nemenovanú trojicu diplomatov EÚ.

Výsledkom vyjednávania v Bruseli je podľa týchto zdrojov návrh dohody, ktorá má zaistiť "bezpečný" odchod Británie z EÚ s prechodným obdobím zabraňujúcim "ekonomickým šokom". Ešte v nedeľu večer majú tento dokument prediskutovať veľvyslanci štátov EÚ v Bruseli, uviedol Politico s tým, že stretnutie sa malo začať o 18.30 h.

Britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ v nedeľu popoludní oznámilo, že minister pre brexit Dominic Raab mimoriadne vycestoval do Bruselu na stretnutie s hlavným vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom. Podľa zverejneného vyhlásenia je takéto stretnutie nutné vzhľadom na nedoriešené záležitosti pred nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady.