Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel predseda Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu J. Amano

Vo veku 72 rokov zomrel japonský diplomat a predseda Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano. Na archívnej snímke z 22. novembra 2018 je Jukija Amano počas tlačovej konferencie vo Viedni. Foto: TASR/AP

Amano venoval veľkú časť svojej profesionálnej kariéry práve nukleárnej problematike.

Viedeň 22. júla (TASR) - Vo veku 72 rokov zomrel japonský diplomat a predseda Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Amano venoval veľkú časť svojej profesionálnej kariéry práve nukleárnej problematike. Vyštudoval právo na univerzite v Tokiu. Od roku 1972 pôsobil na japonskom ministerstve zahraničných vecí, kde sa špecializoval na otázky odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní.

V júni 2009 bol Amano tesnou väčšinou zvolený do funkcie predsedu MAEE, v ktorej po 12 rokoch vystriedal egyptského diplomata Muhammada Baradeja.

Amano bol jedným z najhlasnejších obhajcov jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 podpísalo s Iránom šesť svetových mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Spojené štáty.

Profil JUKIJU AMANA


Jukija Amano sa narodil 9. mája 1947 v mestečku Jugawara, ležiacom v prefektúre Kanagawa. Veľkú časť svojej profesionálnej kariéry venoval nukleárnej problematike.

Právo začal študovať v roku 1968 na univerzite v Tokiu. Po absolvovaní právnickej fakulty nastúpil v roku 1972 na japonské ministerstvo zahraničných vecí, na ktorom sa hneď od začiatku špecializoval na otázky medzinárodného odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní. V rokoch 1973-75 študoval tiež na univerzitách vo Francúzsku – v mestách Besançon (1973-74) a Nice (1974-75).

V Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu zastupoval Jukija Amano Japonsko od roku 2005. V septembri toho istého roku sa stal predsedom Rady guvernérov MAAE a rovnako od septembra toho istého roku začal pôsobiť ako japonský veľvyslanec pri MAAE.

Do funkcie šéfa tejto medzinárodnej organizácie so sídlom vo Viedni, ktorá dohliada a ustanovuje pravidlá pre mierové využitie jadrovej energie, bol po prvý raz zvolený 2. júla 2009. Na tomto poste po 12 rokoch vystriedal egyptského diplomata Muhammada Baradeja. Vo funkcii generálneho riaditeľa MAAE bol na tretie štvorročné obdobie potvrdený 8. marca 2017.

Jukija Amano bol jedným z najhlasnejších obhajcov jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 podpísalo s Iránom šesť svetových mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA.

V marci 2018 ostro varoval pred stroskotaním jadrovej dohody s Iránom, ktorá je "významným ziskom" pre medzinárodných inšpektorov, overujúcich, či Irán nevyužíva svoj jadrový program na výrobu zbraní. "Máme prístup na všetky miesta, ktoré potrebujeme navštíviť," povedal vtedy Amano na tlačovej konferencii vo Viedni.

V júni 2019 však MAAE pod jeho vedením konštatovala, že organizácia je "znepokojená rastúcim napätím" spôsobeným jadrovým úsilím Iránu. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Jukija Amano vo Viedni zároveň vyhlásil, že Irán zintenzívnil výrobu obohateného uránu po oznámení, že sa postupne stiahne z jadrovej dohody dosiahnutej v roku 2015 s hlavnými svetovými veľmocami.