Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Dolná snemovňa v Británii bude v stredu hlasovať o nedôvere vláde

Na snímke rokovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o dohode o odchode Británie z Európskej únie v Londýne 15. januára 2019. Foto: TASR/AP

Ide o najväčšiu rebéliu parlamentu proti vláde v moderných britských dejinách, keď proti vládnemu návrhu hlasovalo o 230 poslancov viac než bolo za.

Londýn 15. januára (TASR) - Drvivá väčšina poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu vyslovila v utorok nesúhlas s dohodou o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom dosiahla vláda premiérky Theresy Mayovej. Za dohodu hlasovalo len 202 poslancov, 432 bolo proti.

Ide o najväčšiu rebéliu parlamentu proti vláde v moderných britských dejinách, keď proti vládnemu návrhu hlasovalo o 230 poslancov viac než bolo za.

Proti brexitovej dohode hlasovalo v utorok 118 členov vládnucich konzervatívcov. V radoch opozičných labouristrov dohodu podporili traja poslanci.

Líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn podal okamžite po hlasovaní návrh na vyslovenie nedôvery vláde s tým, že Mayová za celé dva roky vládnutia pracovala len v prospech svojej Konzervatívnej strany.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde by sa malo konať v stredu o 19.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).

"Snemovňa prehovorila a vláda bude počúvať. Je jasné, že Snemovňa túto dohodu nepodporuje, avšak jej hlasovanie nevypovedá nič o tom, čo podporuje. Nič o tom, alebo či vôbec má v úmysle naplniť rozhodnutie, ktoré v súvislosti s odchodom z EÚ urobili v referende britskí voliči," povedala bezprostredne po hlasovaní britská premiérka.

"Počúvajte britský národ, ktorý si želá, aby sa táto záležitosť vyriešila," dodala Mayová.

K hlasovaniu britského parlamentu sa po jeho skončení vyjadril na Twitteri aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý naznačil, že vzhľadom na výsledok hlasovania je možné, že Británia Úniu vôbec neopustí.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prijal hlasovanie britského parlamentu s poľutovaním a konštatoval, že riziko tvrdého brexitu sa zvýšilo. "Vyzývam Britániu, aby čo najrýchlejšie objasnila svoje zámery. Čas už skoro vypršal," napísal Juncker na Twitteri. Podobné stanovisko deklaroval aj Tusk.