Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Londýnom pochodovali stúpenci brexitu i protidemonštranti

Odporcovia brexitu. Foto: TASR/AP

V centre britskej metropoly nasadili v nedeľu poriadkovú políciu vzhľadom na obavy zo zrážok medzi oboma demonštrujúcimi tábormi.

Londýn 9. decembra (TASR) - Tisíce ľudí vyšli v nedeľu do ulíc Londýna, kde sa konal pochod na podporu brexitu, organizovaný euroskeptickou Stranou nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), i protidemonštrácia jej odporcov.

Na pochode nazvanom "Zrada brexitu" sa podľa hovorcu UKIP zúčastnilo "niekoľko tisíc" stúpencov strany, spolu s prívržencami kontroverzného ultrapravicového aktivistu Tommyho Robinsona, informovala stanica BBC.

Demonštranti vyzývali na zrušenie dohody o brexite, ktorú s Európskou úniou dosiahla britská premiérka Theresa Mayová. Predsedníčku vlády obvinili, že sa spreneverila svojim prísľubom ohľadom vystúpenia krajiny z Únie. Jeden z účastníkov niesol figurínu Mayovej, označujúcu premiérku za zradkyňu, ďalší zasa model šibenice.

"Ak parlament nevyvedie Britániu z Európskej únie, bude to najväčšia ústavná kríza od anglickej občianskej vojny," povedal líder UKIP Gerard Batten pred davom ľudí. "V roku 1642 sa kráľ postavil na odpor parlamentu. Parlament zvíťazil a kráľ prišiel o hlavu."

Proti tejto demonštrácii pochodovali rovnako v centre Londýna členovia skupín vystupujúcich proti rasizmu a fašizmu a aktivisti podporovaní opozičnými labouristami. Podľa hovorkyne organizátorov sa na tomto pochode zúčastnilo 15.000 ľudí.

Laura Parkerová zo skupiny Momentum, tvorenej aktivistami z členskej základne Labouristickej strany, tvrdila, že protidemonštrácia "ohromne" prevýšila počtom účastníkov akciu UKIP, a to v pomere "takmer päť k jednej".

Polícia neposkytla odhady počtu účastníkov zhromaždení, ktoré sa uskutočnili pred kľúčovým utorkovým hlasovaním dolnej komory parlamentu o dohode o vystúpení Británie z EÚ.

V centre britskej metropoly nasadili v nedeľu poriadkovú políciu vzhľadom na obavy zo zrážok medzi oboma demonštrujúcimi tábormi. Tie sa napokon nepotvrdili a pochody prebehli pokojne. Účastníkov od seba oddeľovali policajné bariéry a Scotland Yard oznámil, že dal organizátorom podmienky, ku ktorým patrilo držať sa ohlásených trás a obmedziť čas konania akcií.