Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia odkazuje Iránu: Okamžite prepustite tanker aj s posádkou

Letecký pohľad na rýchloloď iránskych revolučných síl, ktorá sa plaví okolo zadržaného ropného tankera plávajúceho pod britskou vlajkou v Hormuzskom prielive pri pobreží iránskeho prístavného mesta Bandar Abbas 21. júla 2019. Británia vyzvala v pondelok Irán, aby okamžite prepustil ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou, ktorý zadržal v piatok v Hormuzskom prielive. "Plavidlo bolo zadržané pod falošnou a nezákonnou zámienkou a Iránci by ho mali okamžite prepustiť aj s posádkou," povedal hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej. Dodal, že Británia si neželá konfrontáciu s Iránom, ale považuje za neakceptovateľné zadržať loď plaviacu sa medzinárodne uznanými námornými trasami. Foto: TASR/AP

Hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej dodal, že Británia si neželá konfrontáciu s Iránom, ale považuje za neakceptovateľné zadržať loď plaviacu sa medzinárodne uznanými námornými trasami.

Londýn 22. júla (TASR) - Británia vyzvala v pondelok Irán, aby okamžite prepustil ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou, ktorý zadržal v piatok v Hormuzskom prielive. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Plavidlo bolo zadržané pod falošnou a nezákonnou zámienkou a Iránci by ho mali okamžite prepustiť aj s posádkou," povedal hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej. Dodal, že Británia si neželá konfrontáciu s Iránom, ale považuje za neakceptovateľné zadržať loď plaviacu sa medzinárodne uznanými námornými trasami.

Mayová viedla v pondelok mimoriadne zasadanie špeciálneho bezpečnostného výboru Cobra, zloženého z predstaviteľov ministerstva dopravy, rezortu vnútra a polície. Podľa premiérkinho hovorcu sa diskutovalo o spôsoboch posilnenia bezpečnosti a dohliadania na komerčnú lodnú dopravu.
Rýchloloď iránskych revolučných síl, ktorá sa plaví okolo zadržaného ropného tankera Stena Impero plávajúceho pod britskou vlajkou, trénuje zbraň v Hormuzskom prielive pri pobreží iránskeho prístavného mesta Bandar Abbas 21. júla 2019. Británia vyzvala v pondelok Irán, aby okamžite prepustil ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou, ktorý zadržal v piatok v Hormuzskom prielive. "Plavidlo bolo zadržané pod falošnou a nezákonnou zámienkou a Iránci by ho mali okamžite prepustiť aj s posádkou," povedal hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej. Dodal, že Británia si neželá konfrontáciu s Iránom, ale považuje za neakceptovateľné zadržať loď plaviacu sa medzinárodne uznanými námornými trasami.
Foto: TASR/AP

Hovorca iránskej vlády Alí Rabií v pondelok povedal, že zadržanie britského tankera bolo právnym opatrením.

"Zadržanie britského tankera bolo zo strany Iránu právnym opatrením. Irán loď zastavil, aby zaistil regionálnu bezpečnosť," uviedol na tlačovej konferencii v Teheráne Rabií.

Incident so zadržaním britskej lode prišiel po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

Piatkové zadržanie tankera na najdôležitejšej námornej trase pre obchod s ropou vníma Západ ako závažnú eskaláciu po troch mesiacoch konfrontácie, pri ktorej sa Irán a USA už dostali na pokraj vojny.