Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia uskutočnila kybernetický útok na Islamský štát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľ spravodajskej služby GCHQ Fleming oznámil, že išlo o systematické kybernetické operácie, na základe ktorých sa podarilo narušiť schopnosť IS koordinovať útoky.

Londýn 12. apríla (TASR) - Spojené Kráľovstvo uskutočnilo kybernetický útok zameraný voči teroristickej organizácii Islamský štát (IS). S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie riaditeľa britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremyho Fleminga o tom informovala televízia BBC.

Fleming oznámil, že išlo o systematické kybernetické operácie, na základe ktorých sa podarilo narušiť schopnosť IS koordinovať útoky a potlačiť propagandu tejto extrémistickej skupiny.

"Výsledky týchto operácií sú rozsiahle," povedal šéf britskej spravodajskej služby na konferencii s názvom Cyber UK v Manchestri.

Uviedol, že väčšina informácií o tejto operácií je citlivá, avšak pripustil, že kybernetický útok narušil online aktivity tejto teroristickej organizácie, časť jej vybavenia i siete.

Boj proti Islamskému štátu sa však podľa neho ešte neskončil, pretože skupina sa naďalej "usiluje o vykonávanie alebo podnecovanie ďalších útokov vo Veľkej Británii".

Išlo o prvé Flemingovo verejné vystúpenie na pozícii šéfa GCHQ.