Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Vo veku 101 rokov zomrel pilot z bitky o Britániu Paul Farnes

Vo veku 101 rokov zomrel v utorok Paul Farnes, posledné letecké eso z bitky o Britániu, ktorá prebehla v roku 1940 počas druhej svetovej vojny. Na snímke s princom Charlesom. Foto: TASR/AP

Po bitke o Britániu bol povolaný ako dôstojník, pôsobil ako letecký inštruktor a bojoval s 229. peruťou na Malte.

Londýn 30. januára (TASR) - Vo veku 101 rokov zomrel v utorok Paul Farnes, posledné letecké eso z bitky o Britániu, ktorá prebehla v roku 1940 počas druhej svetovej vojny. Pojmom letecké eso sa označujú piloti, ktorí zostrelili najmenej päť nepriateľských lietadiel. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC s odvolaním sa na organizáciu Battle of Britain Memorial Trust.

Veliteľ letky Farnes, ktorý patril k 3000 pilotom, ktorí v roku 1940 bránili vzdušné priestory Británie, zomrel v utorok ráno vo svojom dome v grófstve Hampshire.

Bol jedným z mála pilotov, ktorí boli vlani v dostatočne dobrom zdravotnom stave, aby sa mohli zúčastniť na spomienkovom dni bitky o Britániu. Vlani v júli s hrdosťou reprezentoval svojich kolegov z Kráľovských vzdušných síl (RAF) na spomienkovom podujatí len týždeň pred svojimi stoprvými narodeninami. Farnes bol držiteľom medaily DFM, ktorú mu udelili za jeho zásluhy počas bitky o Britániu.

Farnes, ktorý sa narodil v roku 1918, sa ako dobrovoľník pridal k RAF v roku 1938. Neskôr sa stal členom 501. perute RAF a bojoval aj v bitke o Francúzsko, ktorá prebiehala od 10. mája do 22. júna 1940.

Po bitke o Britániu bol povolaný ako dôstojník, pôsobil ako letecký inštruktor a bojoval s 229. peruťou na Malte, pričom slúžil aj v severnej Afrike a Iraku. Po skončení druhej svetovej vojny bol veliteľom dvoch letiek v Spojenom kráľovstve.