Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský policajt je v nemocnici kvôli možnému vystaveniu novičoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa hovorkyne nemocnice verejnosť čelila nízkemu riziku vystavenia novičoku.

Londýn 8. júla (TASR) - V nemocnici v anglickom meste Salisbury je ošetrovaný policajt kvôli obavám, že mohol byť vystavený nervovoparalytickej látke typu novičok, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Press Association.

Nemocnica, v ktorej policajta ošetrujú, sa nachádza neďaleko mesta Amesbury, kde minulú sobotu našli dvojicu Britov v kritickom stave po tom, ako boli otrávení novičokom. Policajt bol prijatý do okresnej nemocnice, kde môžu byť vykonané špecializované testy, povedala jej hovorkyňa, dodajúc, že neexistuje širšie riziko pre ostatných pacientov.

Podľa hovorkyne nemocnice verejnosť čelila nízkemu riziku vystavenia novičoku. "Odkedy sa incident odohral, mnoho občanov navštívilo okresnú nemocnicu v Salisbury s obavami o svoje zdravie, žiadne z nich sa však nepotvrdili a nevyžiadali si ošetrenie," uviedla hovorkyňa.

Polícia grófstva Wiltshire, ktorej mal byť policajt príslušníkom, oznámila minulý týždeň "závažnú udalosť" po tom, ako 44-ročnú ženu a 45-ročného muža našli v bezvedomí v ich dome v Amesbury. Obe obete zostávajú po vystavení nervovoparalytickej látke v kritickom stave. Polícia v rámci pátrania po zdroji kontaminácie uzavrela určité oblasti v meste Amesbury.

Ide o rovnakú látku, akou v marci tohto roku otrávili v Salisbury, vzdialenom od Amesbury asi 10 kilometrov, bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.