Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Brusel chce otvoriť hranice migrácii, tvrdí maďarský vládny Fidesz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa agentúry MTI riaditeľ novinárom povedal, že Brusel sa chystá odňať členským krajinám ochranu štátnych hraníc, aby mohol vpustiť do Únie viac prisťahovalcov.

Budapešť 24. septembra (TASR) - Európska únia chce otvoriť, a nie zatvoriť hranice pred migráciou, tvrdil v pondelok v Budapešti riaditeľ pre komunikáciu maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi.

Podľa agentúry MTI riaditeľ novinárom povedal, že Brusel sa chystá odňať členským krajinám ochranu štátnych hraníc, aby mohol vpustiť do Únie viac prisťahovalcov.

"Svedčí o tom čoraz viac skutočností," zdôraznil Hidvéghi, ktorý pripomenul, že Európska komisia v uplynulých dňoch opäť začala presadzovať prisťahovalecký program a zriadenie organizovaných migračných trás.

Uľahčeniu organizovanej migrácii má poslúžiť aj migračný balík Organizácie Spojených národov (OSN), voči ktorému Maďarsko už viackrát vznieslo protest. Hovorila o tom nedávno aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej členské krajiny Európskej únie ležiace na vonkajších hraniciach Únie sa musia vzdať časti svojej národnej suverenity v oblasti ochrany štátnych hraníc v prospech Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), podotkol Hidvéghi s poznámkou, že podľa jeho názoru by to znamenalo umožnenie organizovanej migrácie.

"To všetko svedčí o tom, že EÚ nechce zastaviť, ale napomôcť, zorganizovať a trvalo udržiavať prisťahovalectvo na európsky kontinent," dodal riaditeľ Fideszu pre komunikáciu, ktorý súčasne zopakoval, že je to v rozpore s vôľou a záujmami Maďarov a že maďarská vláda urobí všetko pre to, aby Maďarsko ochránilo pred "nebezpečnými plánmi".

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)