Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Budovu europarlamentu v Štrasburgu evakuovali až po polnoci

Ilustračné foto, europarlament v Štrasburgu. Foto: TASR FOTO TASR - Michal Svítok

Poslanci a zamestnanci europarlamentu krátko po útoku na vianočných trhov dostali správu, že budova je z bezpečnostných dôvodov uzavretá a nikto z nej nemôže vyjsť a ani do nej vojsť.

Brusel/Štrasburg 12. decembra (TASR) - Streľba v centre Štrasburgu, ku ktorej došlo v utorok večer krátko pred ôsmou hodinou, poznačila aj fungovanie Európskeho parlamentu (EP). Budovu tejto inštitúcie uzavreli a okolo 01.00 h miestneho času z nej začali evakuovať poslancov, zamestnancov EP a novinárov, uviedla agentúra AFP.

Poslanci a zamestnanci europarlamentu krátko po útoku na vianočných trhov dostali správu, že budova je z bezpečnostných dôvodov uzavretá a nikto z nej nemôže vyjsť a ani do nej vojsť. Okolo budovy boli rozmiestení príslušníci francúzskych bezpečnostných síl.

Toto opatrenie sa dotklo stovky europoslancov, ktorí sa zúčastňovali na programe plenárneho zasadnutia EP, ich asistentov a stálych zamestnancov inštitúcie, ale aj desiatok novinárov a tlmočníckeho personálu. V čase uzavretia budovy EP sa v jej priestoroch nachádzali aj desiatky Slovákov.

Predseda EP Antonio Tajani v spolupráci s francúzskou políciou oznámil začatie evakuačného plánu budovy o 02.00 hodine. Do tretej hodiny rannej sa podarilo evakuovať väčšinu personálu, pričom vysokí predstavitelia EP a Európskej komisie boli do svojich hotelov v centre mesta odvezení v minibusoch za sprievodu polície.

Tajani vyjadril sústrasť rodinám obetí atentátu, zároveň však dodal, že "parlament sa nenechá zastrašiť teroristickými alebo kriminálnymi útokmi" a rozhodol dokončiť utorňajšie plenárne zasadnutie podľa stanoveného programu. Rozpravy poslancov skončili ako zvyčajne okolo polnoci.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)