Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novým arcibiskupom metropoly Buenos Aires sa stal Mario Poli

Mario Poli Foto: TASR/AP

Mario Poli je kňaz, ktorý svojím pastoračným prístupom pripomína pápeža Františka. Ako biskup pôsobil v meste Santa Rosa vo vidieckej provincii La Pampa.

Buenos Aires 21. apríla (TASR) - Za nového arcibiskupa argentínskej metropoly Buenos Aires v sobotu inaugurovali Maria Poliho (65), ktorý tak vo funkcii nahradil Jorgea Bergoglia, súčasného pápeža Františka. Dnes o tom informovala agentúra AP.

Poli bol vymenovaný do úradu koncom marca práve hlavou katolíckej cirkvi. Vatikánsky vyslanec v Argentíne Emil Paul Tscherrig ho v mene pápeža privítal v novej funkcii počas slávnosti konanej v buenosaireskej Metropolitnej katedrále.

Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová sa z dôvodov svojej zahraničnej cesty v Peru a Venezuele inaugurácie nezúčastnila, prítomných však bolo niekoľko ministrov z jej kabinetu.

"Príchod Bergogliovho nástupcu vyvoláva nadšenie, očakávanie a nádej. Prajeme mu všetko najlepšie do jeho pastoračných aktivít v Buenos Aires," uviedol Julián Domínguez, predseda dolnej snemovne argentínskeho parlamentu.

Poli je kňazom, ktorý svojím pastoračným prístupom pripomína pápeža Františka. Ako biskup pôsobil v meste Santa Rosa vo vidieckej provincii La Pampa. V rokoch 2002-2008 bol jedným z pomocných biskupov vtedajšieho kardinála Bergoglia v Buenos Aires, medzi kandidátmi na post tamojšieho arcibiskupa však údajne nefiguroval.