Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Bulharsko vyhostilo rektora chrámu ruskej pravoslávnej cirkvi v Sofii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské veľvyslanectvo v Sofii vo svojom príspevku na Facebooku uviedlo, že medzi vyhostenými je archimandrita Basián.

Sofia 22. septembra (TASR) - Bulharsko vyhostilo rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi, a tiež dvoch bieloruských kňazov. Dôvodom je ich údajná činnosť v prospech geopolitických záujmov Moskvy. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Národná bezpečnostná služba Bulharska obvinila troch duchovných zo zavádzania "hybridnej stratégie cieľavedomého ovplyvňovania spoločensko-politických procesov v Bulharsku v prospech geopolitických záujmov Ruska." Identitu mužov zverejnila iba podľa národností a iniciál. Muži majú zakázaný vstup do krajiny na päť rokov.

Ruské veľvyslanectvo v Sofii vo svojom príspevku na Facebooku uviedlo, že medzi vyhostenými je archimandrita Basián.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vydala vo štvrtok večer vyhlásenie, v ktorom odsúdila vyhostenie duchovných a označila ho za "do očí bijúci nepriateľský čin."

"Sme pobúrení a šokovaní tým, čo sa stalo. Opäť sa ukazuje, že súčasné vedenie Bulharska sa vydalo na cestu ničenia nielen politických kontaktov, ale aj kultúrnych a humanitárnych väzieb medzi našimi národmi," vyhlásila. "Znova zdôrazňujeme, že zodpovednosť za rýchle zhoršenie bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Bulharskom je výlučne na bulharskej strane," dodala.

Bulharsko, ktoré je členom EÚ a NATO, je prevažne pravoslávne a s Ruskom ho spájajú historické a kultúrne väzby. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sú však vzťahy medzi krajinami napäté. Bulharsko minulý rok vyhostilo 70 zamestnancov ruského diplomatického zastúpenia.