Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Bývalí povstalci z Mali chcú bojovať proti armáde a vagnerovcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení CMA sa uvádza, že "Azawádska národná armáda" pripravila krátkodobé i dlhodobé stratégie na kladenie odporu malijskej armáde.

Dakar 12. septembra (TASR) - Bývalí povstalci zo severu afrického štátu Mali oznámili, že sa pripravujú na boj s vládnucou juntou, informovala v noci na utorok rozhlasová stanica RFI.

Agentúra AFP dodala, že na severe Mali sa v posledných týždňoch obnovilo napätie, ku ktorému čiastočne prispelo aj blížiace sa stiahnutie mierových jednotiek OSN z Mali.

Hnutie nazvané Koordinácie azawádskych hnutí (CMA) vo svojom vyhlásení, zverejnenom v pondelok, vyzvalo všetkých obyvateľov regiónu, aby prispeli k vojnovému úsiliu proti ozbrojeným silám a ich "ruským prisluhovačom" zo žoldnierskej Vagnerovej skupiny a pomohli získať späť kontrolu nad celým územím nazývaným Azawád.

Vo vyhlásení CMA sa uvádza, že "Azawádska národná armáda" pripravila krátkodobé i dlhodobé stratégie na kladenie odporu malijskej armáde. Hnutia zo severu Mali tiež vyzývajú civilistov, aby sa držali ďalej od pozícií vládnych síl a "vagnerovských teroristov".

AFP uviedla, že vo všeobecnosti sa predpokladá, že vojenská junta v Mali si zabezpečila podporu ruských polovojenských jednotiek Vagnerovej skupiny.

RFI dodala, že boje medzi armádou a ozbrojenými formáciami na severe Mali sa obnovili koncom augusta, pričom zo zodpovednosti za túto situáciu sa strany konfliktu obviňujú navzájom. Tento vývoj podkopáva mierové dohody podpísané v roku 2015, upozornila RFI.

V Mali došlo k vojenskému prevratu v auguste 2020, po ktorom nasledoval druhý v máji 2021.

V roku 2015 hnutie CMA - koalícia nezávislých a autonomistických skupín ovládanej Tuarégmi - a ďalšie strany podpísali historickú mierovú dohodu s vtedajšou civilnou vládou Mali, ktorá ukončila povstanie na severe Mali.

Implementáciu tejto dohody považujú zahraniční partneri za nevyhnutnú - najmä v situácii, keď na území Mali naďalej vyčíňajú džihádisti - pod hlavičkou siete al-Káida či organizácie Islamský štát -, čo v krajine vedie k prehlbovaniu politickej i bezpečnostnej krízy.

Zmluva zostala v platnosti aj po nástupe junty v roku 2020, hoci povstalci sa sťažujú, že kľúčové ustanovenia o autonómii sa stále neplnia.

Azawád bol medzinárodne neuznaný štát vyhlásený 6. apríla 2012, ktorého územie zodpovedalo územiu severného Mali. Vyhlásilo ho Národné hnutie za oslobodenie Azawádu (MNLA), tvorené najmä Tuarégmi. Tento štát na severe susedil s Alžírskom, na východe s Nigerom, na juhu s Burkinou Faso a Mali a na západe s Mauritániou. Vo februári roku 2013 celý sever Mali znovu ovládla malijská vláda, čím Azawád zanikol.