Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bývalý katalánsky premiér varuje pred témou nezávislosti vo voľbách

Artur Mas, archívne foto. Foto: TASR/AP

Za hlavný cieľ prívržencov odtrhnutia sa Katalánska od Španielska však označil obnovenie samosprávy a prepustenie uväznených katalánskych politikov.

Barcelona 6. novembra (TASR) - Bývalý katalánsky premiér Artur Mas podporuje fúziu politických strán pre decembrové voľby v Katalánsku. Za hlavný cieľ prívržencov odtrhnutia sa Katalánska od Španielska však označil obnovenie samosprávy a prepustenie uväznených katalánskych politikov.

Ako v pondelok informovala agentúra AP, Mas to uviedol v nedeľnom rozhovore pre katalánsku televíziu.

"Ak (k uvedeným cieľom) pridáme aj otázku nezávislosti, nebude nás podporovať toľko ľudí," upozornil Mas - prvý z katalánskych politikov, ktorý podnikol reálne kroky zamerané na odštiepenie sa Katalánska od Španielska.

Prieskum verejnej mienky zverejnený v nedeľu v denníku La Vanguardia predpovedá, že blížiace sa voľby v Katalánsku budú veľmi tesným súbojom medzi stranami brojacimi za nezávislosť Katalánska a stranami, ktoré nechcú ukončiť dlhoročnú väzbu tohto regiónu so zvyškom Španielska.

Podľa agentúry AP prívrženci nezávislosti Katalánska sa v nedeľu vo viacerých mestách regiónu zišli na zhromaždeniach, ktorými chceli "vyslať Európe správu, že aj keď je náš prezident stále v Bruseli a celá naša vláda vo väzení v Madride, snahy za nezávislosť ešte nie sú vyčerpané".

Spomínaný katalánsky "prezident" Carles Puigdemont a štyria ministri Madridom zosadenej katalánskej vlády sa v nedeľu vzdali do rúk belgickej polície v Bruseli. Stalo sa tak iba niekoľko dní po tom, ako na nich španielske úrady vydali európske zatýkacie rozkazy.

Po niekoľko hodín trvajúcom výsluchu päticu podmienečne prepustili na slobodu s tým, že majú zákaz opustiť územie Belgicka, musia sa v tejto krajine zdržiavať na stálej adrese a osobne sa dostaviť na každé predvolanie justíciou alebo políciou.