Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý strážnik uviedol, že vedel o podmienkach v koncentračnom tábore

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Viac ako 60.000 ľudí prišlo o život v nacistickom tábore vybudovanom východne od Danzigu, ktorý je v súčasnosti poľským mestom Gdansk.

Berlín 13. novembra (TASR) - Niekdajší príslušník nacistických oddielov Schutzstaffel (SS), ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil ako strážnik v koncentračnom tábore Stutthof na území dnešného Poľska, v utorok na súde vypovedal, že vedel o hrozných podmienkach väzňov, ale nepodieľal sa na ukrutnostiach voči nim. Informovala o tom agentúra AP.

Johann Rehbogen (94), ktorému pripisujú napomáhanie k prinajmenšom niekoľkým stovkám vrážd, pred súdom v Münsteri povedal, že nenamietal voči svojmu umiestneniu do tábora v rokoch 1942 až 1944 zo strachu pred "represáliami" voči svojej rodine.

"Hanbím sa, samozrejme, že som bol súčasťou SS. Avšak ani dnes neviem, či by som mal odvahu konať inak," uviedol Rehbogen podľa agentúry AFP.

Viac ako 60.000 ľudí prišlo o život v nacistickom tábore vybudovanom východne od Danzigu, ktorý je v súčasnosti poľským mestom Gdansk.

Podľa prokuratúry Rehbogen ako strážnik pomáhať prevádzkovať tábor. Ak ho uznajú za vinného, tak mu hrozí do 15 rokov väzenia.