Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Časť maďarskej opozície žiada zmenu a spravodlivosť v roku 2018

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Na zhromaždenie, ktoré sa malo pôvodne konať 23. októbra počas štátneho sviatku protikomunistickej revolúcie z roku 1956 a ktoré organizátori pre počasie odvolali niekoľko stoviek protestujúcich.

Budapešť 18. novembra (TASR) - Zmenu a spravodlivosť v roku 2018 požadovali protestujúci v sobotu v Budapešti na protivládnom podujatí zorganizovanom maďarským Hnutím spoločný štát za účasti viacerých maďarských opozičných strán a občianskych organizácií.

Na zhromaždenie, ktoré sa malo pôvodne konať 23. októbra počas štátneho sviatku protikomunistickej revolúcie z roku 1956 a ktoré organizátori pre nepriaznivé počasie napokon odvolali, prišlo do Gödör Klubu niekoľko stoviek protestujúcich.

Z opozičných strán prišli zástupcovia a sympatizanti Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Demokratickej koalície (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya, Spolu (Együtt), Dialóg pre Maďarsko (PM) a Liberáli.

Zástupcovia Hnutia moderné Maďarsko (MoMa) a Hnutia Momentum sa ospravedlnili, pretože majú iné aktivity. Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) avizovala, že sa nezúčastní protestu.

Protestujúci žiadali odstúpenie Orbánovej vlády, ktorá podľa nich zodpovedá za množstvo nespravodlivosti v krajine. "Cieľom je spoločne určiť požiadavky, ktoré maďarská spoločnosť požaduje od novej, spravodlivej moci," vyhlásil aktivista hnutia Márton Gulyás.

Podľa aktuálnych výsledkov prieskumov verejnej mienky inštitútu Závecz Research vládna strana Fidesz posilnila a udržiava si vedenie s 31-percentnou podporou voličov, pričom ultrapravicový Jobbik je s desiatimi percentami najsilnejšou opozičnou stranou, jeho preferencie klesli. MSZP oslabila o percento na osem percent a DK posilnila o percento na šesť percent. LMP by volilo päť percent. Ďalšie strany neprekročili prah vstupu do parlamentu.