Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

CBS: Poškodenia zdravia diplomatov na Kube sú vážnejšie, ako sa zdalo

Ilustračné foto Foto: TASR

Americká televízna spoločnosť CBS informovala, že americkí diplomati boli v Havane vystavení rôznemu obťažovaniu, došlo k poškodeniu ich motorových vozidiel či častému sledovaniu.

Washington 24. augusta (TASR) - Americkí a kanadskí diplomati pôsobiaci na Kube utrpeli vážnejšiu ujmu na zdraví, ako sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom v stredu americká televízna spoločnosť CBS.

Jej spolupracovníci mali možnosť nahliadnuť do správ lekárov, ktorí vyšetrili diplomatov po návrate z karibskej ostrovnej krajiny a na základe poznatkov pripravili reportáž. Z nej vyplýva, že diplomati neutrpeli iba poškodenie sluchu, ale u časti z nich sa zistilo aj mierne alebo vážnejšie poškodenie mozgu či centrálneho nervového systému.

Prvé správy o zdravotných ťažkostiach amerických diplomatov dostal rezort zahraničných vecí vo Washingtone na sklonku minulého roka, keď sa niekoľko diplomatov predčasne vrátilo do vlasti. Ministerstvo začalo s vyšetrovaním týchto "incidentov" so zámerom objasniť, či nešlo o zámerné útoky na zdravie diplomatov prostredníctvom zvukov nezachytiteľných ľudským uchom. Do Havany vyslali aj lekára-špecialistu s rovnakým zámerom.

CBS s odvolaním sa na anonymné zdroje informovala, že americkí diplomati boli v Havane vystavení rôznemu obťažovaniu, došlo k poškodeniu ich motorových vozidiel, častému sledovaniu, ako aj vlámaniu sa do ich bytov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ žiadnych konkrétnych zodpovedných nemenovalo, avšak upozornilo Kubu, že v zmysle medzinárodného práva je jej povinnosťou chrániť zdravie a garantovať bezpečnosť diplomatov pôsobiacich v krajine.

Kanadská televízia CBC skôr s odvolaním sa na odborníkov pre tajné služby uviedla, že na amerických a kanadských diplomatov mohlo byť namierené tajné zvukové zariadenie, ktoré malo zhromažďovať citlivé informácia. Táto operácia sa však zrejme vymkla spod kontroly.

Ministerstvo zahraničných vecí USA ústami jedného z hovorcov pre CBS potvrdilo, že je v súvislosti s ochoreniami diplomatov v pravidelnom kontakte s kubánskymi úradmi.

Kuba poprela, že by mala na ochoreniach diplomatov akýkoľvek podiel.

"Kuba by nikdy nedovolila, aby bolo jej územie zneužité na činy zamerané voči akreditovaným diplomatom a ich rodinám," uviedlo v augustovom vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí krajiny v Havane.