Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

České nemocnice stále prijímajú pacientov s príznakmi otravy metanolom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V tamojších nemocniciach hospitalizovali v stredu dvoch mužov, ktorí vypili jedovatý alkohol, staršieho 56-ročného v Ostrave, mladšieho 29-ročného v Třinci.

Praha/Ostrava 27. septembra (TASR) - Počet ľudí, ktorí sa iba v Moravskosliezkom kraji otrávili pančovaným alkoholom, sa zvýšil už na 30.

V tamojších nemocniciach hospitalizovali v stredu dvoch mužov, ktorí vypili jedovatý alkohol, staršieho 56-ročného v Ostrave, mladšieho 29-ročného v Třinci. Dnes k ním pribudol ďalší konzument, spoločník muža hospitalizovaného v Ostrave, ktorý síce najskôr tvrdil, že mu nič nie je, avšak potom s prekvapením registroval, že vyšetrenie potvrdilo prítomnosť metanolu v jeho organizme.

Najhorší bol zdravotný stav najmladšieho z hospitalizovaných, ktorý so záchranármi a zdravotníckym personálom nekomunikoval.

Na následky intoxikácie metanolom zomrelo iba v Moravskosliezkom kraji 16 ľudí, z toho deväť žien vo veku 29-73 rokov a sedem mužov vo veku 55-67 rokov.

Informácie priniesol dnes internetový portál iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcov krajskej polície a záchrannej služby, Gabrielu Holčákovú a Lukáša Humpla.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP
Prvý prípad otravy metanolom registrujú od stredy aj v Karlovarskom kraji.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti nemocnice v Sokolove leží od stredy 55-ročný muž z regiónu, ktorého stav je stabilizovaný a zrejme nebude mať trvalé následky.

Takisto prvý prípad v kraji Vysočina hlási nemocnica v Jihlave, kde v stredu hospitalizovali pacienta, u ktorého mohlo dôjsť v dôsledku konzumácie pančovaného alkoholu k ľahšiemu poškodeniu zraku.