Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci schválili postupné sťahovanie vojakov z Afganistanu

Afganistan ilustračné foto Foto: TASR/AP

Plán rezortu obrany, ktorý 16. mája na svojom zasadaní v Prahe schválila vláda ČR, dnes schválili aj poslanci českého parlamentu.

Praha 12. júna (TASR) - Príslušníci českého kontingentu medzinárodných síl ISAF v Afganistane sa postupne budú sťahovať z tejto stredoázijskej republiky. Plán rezortu obrany, ktorý 16. mája na svojom zasadaní v Prahe schválila vláda ČR, dnes schválili aj poslanci českého parlamentu. Informoval o tom internetový server idnes.cz.

Kým v súčasnosti pôsobí v Afganistane takmer 600 príslušníkov českých ozbrojených síl, na konci roku 2013 by ich tam okrem ochrany ambasády v Kábule malo zostať iba 354 a o rok neskôr 168. I tento počet by sa v roku 2015 mal zredukovať najskôr na 150 a neskôr na 100 inštruktorov výcviku.

Obaja predkladatelia, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg i minister obrany Alexander Vondra dnes zdôrazňovali, že aj armády sa dotýka nutnosť šetriť. Súčasne však dodali, že plán zohľadňuje záväzky ČR a rešpektuje možnosti krajiny.

Znižovanie počtu českých vojakov v stredoázijskej krajine súvisí s celkovou stratégiou Severoatlantickej aliancie, ktorá bude postupne odovzdávať zodpovednosť za tamojšiu bezpečnosť afganským vládnym zložkám.

Novým miestom pôsobenia príslušníkov českej armády bude Island. Severoeurópsky ostrov by malo v rámci misie NATO chrániť od jesene 2014 50 českých vojakov so štyrmi stíhačkami typu Jas-39 Gripen. Náklady na túto misiu sa odhadujú na 22 miliónov Kč.