Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Česku odsúdili zlodejov Fillových obrazov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Páchateľov odhalili po tom, čo sa jeden z predajcov pokúsil o speňaženie obrazu u policajta, ktorý sa vydával za znalca umenia.

Praha 9. decembra (TASR) - Na štyri až 12 rokov poslal dnes za mreže Krajský súd v severočeskom Ústí nad Labem štvoricu obvinených v súvislosti s krádežou obrazov Emila Fillu zo zámku v Peruci v okolí Loun z 18. novembra 2011.

Dvaja z odsúdených štyri obrazy v hodnote 22,5 milióna Kč odcudzili, ďalší dvaja im pomáhali pri pokuse o ich predaj. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, informovali server iDNES.cz i spravodajská televízia ČT24.

Páchatelia mali v čase krádeže v Peruci už za sebou vykradnutie vlastivedného múzea pri Jičíne, galérie v Malej Skále v okolí Jablonca, Galérie obrazov a plastík v Slatine nad Zdobnicou, ako aj lúpež pamätníka v Pasekách nad Jizerou.

Páchateľov odhalili po tom, čo sa jeden z predajcov pokúsil o speňaženie obrazu u policajta, ktorý sa vydával za znalca umenia.

Fillove obrazy - Zátiší s mísami ovoce, Žena s kartami, Slepec, ako aj Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce - zatiaľ z bezpečnostných dôvodov nemožno vystaviť v Galérii Benedikta Rejta, takže zostávajú v jej depozitári a verejnosť si ich bude môcť pozrieť až na budúci rok.

Český maliar, grafik a sochár Emil Filla (1882-1953) sa zaradil medzi významných predstaviteľov kubizmu. Muž, ktorý po zatknutí v prvý deň druhej svetovej vojny prežil pobyty v nacistických koncentračných táboroch Dachau a Buchenwald, nadviazal aj v povojnovom období napriek podlomenému zdraviu na dovtedajšiu tvorbu a nechal sa inšpirovať nielen kubizmom, ale aj ľudovým umením alebo čínskou tušovou tvorbou. Dôležité miesto v jeho tvorbe mali i krajinky a zátišia.