Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Výbuch v Prahe je najhorší za posledné roky, medzi zranenými aj Slovák

Zranení ľudia sedia na chodníku po výbuchu plynu neďaleko Národního divadla v Prahe. Foto: TASR

Zraneného Slováka v Prahe ambulantne ošetrili a prepustili.

Praha 29. apríla (TASR) - Pri dnešnom výbuchu domu v centre Prahy v blízkosti známej kaviarne Slavia utrpel ľahšie zranenia a jeden Slovák. Ošetrili ho ambulantne v nemocnici a následne prepustili, potvrdil pre TASR riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Peter Susko.



K explózii došlo okolo 10.00 h v budove číslo 5 na Divadelnej ulici. Vyžiadala si celkovo 35 zranených, z toho šesť cudzincov - okrem Slováka to sú dvaja Kazachovia, dvaja Portugalci a jeden Nemec. Ťažko zranené sú dve osoby - muž a žena.

Z okolitých budov evakuovali 230 ľudí. Podľa hovorkyne hasičov Pavly Adamcovej kynológovia so psami už vykonali štyri vstupy do poškodeného domu, no stále nič nenasvedčuje tomu, že by v troskách boli nejakí ľudia.

Záchranári o 13.00 h oznámili, že v poškodenej budove, kde k explózii došlo, nenašli nikoho. Stena budovy sa po výbuchu spôsobenom zrejme plynom posunula o päť centimetrov, preto stavbu zaistia pred zrútením. Pokiaľ ide o počet ranených, ide o najhoršiu explóziu v metropole za posledné roky, konštatuje spravodajský server iDNES.cz.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda uviedol, že nikto nie je nezvestný.

Na mieste zasahovali zložky integrovaného záchranného systému, špeciálny záchranársky tím Golem a situáciu monitoroval vrtuľník.

Kynológovia priviedli psy, ktoré už v poškodenom dome boli, ale museli ich odvolať, pretože bolo stále silne cítiť plyn. Psy sa tam vrátili až po odvetraní.

V českom hlavnom meste bol vyhlásený tzv. traumaplán, čo znamená, že v pohotovosti sú všetky záchranné služby a nemocnice.

Galéria: V centre Prahy pravdepodobne vybuchol plyn





Výbuch - iba niekoľko desiatok metrov od pražského Národného divadla - bolo počuť až na Pražskom hrade, vzdialenom približne 1,5 kilometra na opačnom brehu Vltavy.

Policajný hovorca uviedol, že výbuch zrejme spôsobil zemný plyn a v budove bolo v čase nešťastia okolo 15 ľudí. Nachádza sa v nej niekoľko firiem, Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) a umelecká galéria.

Výbuch vyrazil aj sklá na oknách susedných budov až do okruhu niekoľkých stoviek metrov, vrátane pražskej kaviarne Slavia. Úlomky skla spôsobili ľuďom rezné rany.

Ďalšie hlásenie o uniku plynu

Českí záchranári dnes okolo 15.00 h dostali hlásenie o ďalšom úniku plynu v centre Prahy v blízkosti známej kaviarne Slavia, ktorej okolie preto museli uzavrieť a obmedziť aj dopravu na Národnej triede. Neďaleko kaviarne dnes už skôr okolo 10.00 h došlo k výbuchu v budove číslo 5 na Divadelnej ulici, ktorý je najhorším za posledné roky v českej metropole. Explózia si totiž vyžiadala 35 zranených vrátane Slováka - z nich dvaja ľudia, muž a žena, utrpeli vážne poranenia. Nepotvrdili sa však obavy, že na mieste môžu byť ešte mŕtvi.

Ťažko ranená žena (ročník 1968) má poškodené ucho či zvukovod, mužove zranenia neboli spresnené.

Informácie poskytli na tlačovom brífingu viacerí pražskí predstavitelia, na ktorých sa odvolával web Českej televízie a spravodajský portál iDNES.cz.

Záchranári napriek tomu stále pátrajú po ľuďoch, ktorí môžu byť zavalení v zrútenej budove na Divadelnej ulici, uviedol krajský policajný riaditeľ Martin Vondrášek.

Veliteľ pražských hasičov Vladimir Pešek informoval, že podľa väčšiny signálov už v sutinách domu nikto nie je, ale v odpratávaní trosiek budú pokračovať tak dlho, kým si tým nebudú istí. "Odpratávanie vyzerá na približne 48 hodín," dodal.

Šéf záchrannej služby Zdeněk Schwarz informoval, že celkovo zasahovalo desať sanitiek, dve vozidlá s lekármi a ďalšie špeciálne vozidlá. Na mieste bolo ošetrených 35 ranených, z nich päť odišlo domov a 30 rozviezli po pražských nemocniciach. Zranených je aj šesť cudzincov: jeden Slovák, dvaja Kazachovia, dvaja Portugalci a Nemec.

Evakuovaných bolo celkovo 230 ľudí. Vypratané sú dva priľahlé objekty Univerzity Karlovej.

Statik hlavného mesta Prahy Petr Macháně oznámil, že vzhľadom na aktivity v tesnej blízkosti poškodeného domu dohodol s firmou Metrostav teleskopické podpery. U žiadneho z okolitých domov nebola narušená statika, dodal.

Veliteľ zásahu Jan Havrda informoval, že plyn bol skutočne v kanalizácii, takže "pri nejakej zlej konštelácii naozaj hrozil ďalší výbuch". Našťastie sa Pražskej plynárenskej službe podarilo čoskoro plyn uzavrieť.


Budova, ktorá explodovala, stojí na Divadelnej ulici v centre Prahy, neďaleko budovy FAMU (Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení). Ulica je pokrytá troskami a polícia ju uzavrela. Tlaková vlna smerovala do ulíc Divadelná, Krocínova a Karolíny Světlej. Policajti uzavreli pre všetku dopravu obojsmerne Smetanovo nábrežie.



Susedné budovy evakuovali, vrátane historickej budovy Národného divadla a Novej scény.

Hasiči uzavreli prívod plynu v 19 objektoch v blízkosti miesta výbuchu, aby zabránili úniku z potenciálne poškodených rozvodov.

Na výbuch zareagoval český premiér Petr Nečas. Uviedol, že je hlboko zasiahnutý tragédiou a je v kontakte s ministerstvom vnútra i ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému.

Zamestnanec firmy, ktorá sídli v dome zničenom výbuchom, uviedol reportérke iDNES.cz. že hľadal dvoch kolegov, ktorí zmizli. Keď sa objavili, vypovedali, že sa prepadli stropmi poškodenej budovy. Nemajú však žiadne vážne zranenia.

Dopravný podnik poslal na miesto autobus, kde otraseným ľuďom ponúkajú čaj, ale aj deky.


Svedkovia dramaticky opísali výbuch v dome v centre Prahy

Výbuch v trojposchodovej budove v centre Prahy, ku ktorému došlo dnes okolo 10.00 h, opisujú svedkovia veľmi dramaticky. Ozvala sa obrovská rana, celá budova poskočila, bol to šok. Do vzduchu sa dvíhali oblaky prachu, ľudia boli zakrvácaní. Mnohí sa vyľakali, lebo najprv nevedeli, čo sa deje. Turisti sa pýtali, či nezaútočili teroristi, uviedla česká spravodajská stránka iDNES.cz.

Výbuch nastal v dome s kanceláriami medzi Divadelnou ulicou a Smetanovým nábrežím, v blízkosti známej kaviarne Slavia a Národného divadla. Budova patrí Riadeniu letovej prevádzky - štátny podnik ju prenajíma ďalším firmám.

Zamestnankyňa Národného divadla si najprv o hlučnej rane myslela, že spadlo niečo na javisku. Tlaková vlna však následne zdvihla oblak prachu. "Bola taká silná, že ma hádam aj nadvihlo," dodala. Pri pohľade z okna na zastávku električky videla zranených a zakrvácaných ľudí. Zavolala teda na linku 155.

Šéf pražskej záchrannej služby Zdeněk Schwarz uviedol, že v jednu chvíľu zatelefonovalo na linku až tisíc ľudí.

V Akadémii vied vypadli všetky okná smerujúce do Krocínovej a Divadelnej ulice. V knižnici vyrazila tlaková vlna veľké sklenené dvere a vystrašená zamestnankyňa videla aj to, že sa vysypalo sklo takisto v divadle Laterna Magika. Šéfovia poslali podriadených domov, vrátiť sa majú až v utorok.

Smolu mal pán Robert, ktorý vo chvíli výbuchu práve prechádzal okolo epicentra na Divadelnej ulici. Po ohlušujúcej rane sa vyvalili vchodové dvere a tlaková vlna ho odhodila na zaparkovaný automobil. Nedokázal sa postaviť na ľavú nohu, akoby ju mal z gumy, a spadol na zem. Z domu sa valil mohutný mrak prachu.

Pražský dôchodca bol tiež v nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste. Každý deň chodí tadiaľ na prechádzku, ale väčšinou skôr. Dnes sa zdržal a dopadol zle, navyše v deň svojho sviatku. Muž patril k prvým raneným, ktorých záchranári na mieste ošetrovali.

Svedkami výbuchu boli takisto študenti Fakulty sociálnych vied, ktorá sídli o budovu ďalej. Vyleteli im všetky okná a niektorých spolužiakov porezali črepiny. Podľa viacerých poslucháčov nenastala panika, skôr to bol "šok".

V autobuse pre evakuovaných sedeli aj zamestnanci firmy, ktorá sídli vo vážne zničenom dome, kde k explózii došlo. Uviedli, že výbuch dokonca zničil stropy. "Šli sme preč a zrazu dvaja kolegovia zmizli. Začal som ich hľadať. Naraz sa objavili a povedali, že sa prepadli. Neboli však vôbec zranení," uviedol jeden z evakuovaných.

Študentka FAMU (Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení) vyhlásila, že škola pri výbuchu skutočne poskočila.

Tak ako v prípade nedávneho výbuchu na Bostonskom maratóne 15. apríla si niektorí, zrejme americkí, čitatelia webu televízie CNN poplietli Česko s Čečenskom. "Všetky tieto moslimské národy sú rovnaké," napísal v diskusii pod článkom o výbuchu v Prahe jeden čitateľ.