Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český prezident Miloš Zeman bude zasahovať do zostavovania vlády

Víťaz druhého kola prezidentských volieb v Českej republike Miloš Zeman poskytuje rozhovor médiám vo svojej volebnej centrále 26. januára 2013 v Prahe. Foto: TASR/Michal Svítok

Svoj možný zásah do obsadenia jednotlivých ministerstiev vysvetlil prezident pri poste ministra obrany, v rámci ktorého sa špekuluje okrem iného i o Martinovi Stropnickom z Babišovho hnutia ANO.

Praha 8. decembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v tradičnej rozhlasovej relácii Hovory z Lánov dnes oznámil, že bude zasahovať do zostavovania novej vlády premiéra Bohuslava Sobotku, a to tak, že do funkcie nevymenuje ministra bez odborného zázemia. Ako príklad uviedol prípadnú nomináciu exministra kultúry a herca Martina Stropnického na ministerstvo obrany. Informoval o tom server Novinky.cz.

Zeman však zároveň uviedol, že sám jednotlivých ministrov nebude navrhovať.

Prezident hneď na úvod relácie Českého rozhlasu uviedol, že zostavovanie vlády rozhodne nenechá len na Sobotkovi. "Budem rešpektovať dohodu koaličných strán na rozdelení ministerstiev. Moja základná predstava však je, že by to nemala byť vláda rovnako nekompetentná, ako boli niektoré predchádzajúce," citoval Zemana server iDNES.cz.

Svoj možný zásah do obsadenia jednotlivých ministerstiev vysvetlil prezident pri poste ministra obrany, v rámci ktorého sa špekuluje okrem iného i o Martinovi Stropnickom z Babišovho hnutia ANO. "Je dobrý herec a riaditeľ Vinohradského divadla, takže keď dostanem návrh premiéra, aby robil ministra kultúry, budem súhlasiť. Keď sa však špekuluje o tom, že by bol ministrom obrany, tak sa obávam, že by to bola druhá Karolina Peake," vysvetlil prezident.

Peake bola podpredsedníčkou predchádzajúcej pravicovej vlády koalície TOP 09, ODS a LIDEM, ktorá niekoľko dní viedla ministerstvo obrany, po čom ju odvolal vtedajší premiér Petr Nečas (ODS) a následne tento rezort viedol on.

Stropnický sa ohradil proti Zemanovmu porovnaniu s Karolínou Peake


Český poslanec Martin Stropnický, ktorý by mohol za hnutie ANO Andreja Babiša zaujať v zostavovanej vláde niektorý z ministerských postov, sa ohradil proti slovám prezidenta Miloša Zemana v nedeľňajšej rozhlasovej relácii Hovory z Lánov. Zeman spochybnil jeho spôsobilosť viesť ministerstvo obrany a vyhlásil, že nedopustí, aby tomuto rezortu šéfovala "druhá Karolína Peake".

Informácie dnes priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa Stropnického nemusí byť minister obrany najlepším tankistom v krajine ani najlepším strelcom na terč. "V civilizovaných krajinách vedie tento rezort civilná osoba. Nepokladám sa za absolútneho laika a nímanda," povedal Stropnický českému denníku Právo.

Martin Stropnický
Foto: FOTO TASR/Michal Svítok
Podľa jeho slov je dlhodobo problematická otázka hospodárenia ministerstva. "O tom by sa dali písať knihy. Bude to najväčšia a najťažšia úloha kohokoľvek, kto tam pôjde," uviedol.

Podľa hlavy štátu by bol však Stropnický na ministerstve obrany "druhou Karolínou Peake". Bývalá politička zo strany Veci verejné a neskôr LIDEM vydržala v kresle ministerky obrany vo vláde Petra Nečasa rekordne krátky čas - len osem dní.

"Je to bývalý kariérny diplomat, bol veľvyslancom vo Vatikáne, v Taliansku. Keby som dostal návrh na ministra zahraničných vecí, poviem - dobre, má tieto skúsenosti," vysvetľoval Zeman v Hovoroch z Lánov.

A pokračoval: "Je to zároveň dobrý herec, bol dobrým riaditeľom Vinohradského divadla, takže keď dostanem návrh premiéra, aby robil ministra kultúry, budem rešpektovať, že má za sebou profesijné zázemie. Ale s obranou nemá vôbec nič spoločné."

Prezidentove slová podľa webu Novinky.cz pôsobili ako odkaz predsedovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi, ktorého poveril vyjednávaním o novej vláde, aby navrhol Stropnického na post ministra zahraničných vecí.

Z hry by tak vypadol doterajší tieňový minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ktorého Zeman podľa informácií Práva nechce vymenovať.